Svenskarnas kupp bakom VM-guldet

Emils erkännande:
Jag hjälpte Hellner

Foto: ANDREAS BARDELL
SPORTBLADET

Holmenkollen. I OS bromsade Anders

Södergren fältet för att hjälpa Hellner till guld.

I går la sig Emil Jönsson som tvåa och valde att inte koppla in sista överväxeln när Hellner ryckte.

– Jag ville inte dra upp någon annan, säger Jönsson.

När Marcus Hellner tog sig upp i ledning var Emil Jönsson inlåst. Men med kraft och finess tråcklade han sig förbi Petter Northug och Ola Vigen Hattestad.

Den svenske favoriten höll fast vid andraplatsen in på stadion och upp på hyllan, där bara en kurva och upploppet återstår. Han spjärnade emot

Northug som låg främst bakom, men tog inte en meter på Hellner.

– Det var ingen panik. Det var en glädje och skönt att det var Marcus. Jag hade känt mycket värre om det hade varit Petter. Då hade det varit panik, säger Jönsson.

”Blir dubbla känslor”

Jönsson var väl medveten om att Hellner inte är en sprintspurtare i samma kaliber som Hattestad, Northug eller han själv. Han säger att han inte bromsade för att stänga rivalerna och påpekar att han var trött. Men hade det inte varit en svensk som gick mot guld hade åkningen sett annorlunda ut.

– Det blir dubbla känslor. Dels är du nöjd över att ligga på medaljplats och du ser att Marcus ligger en bra bit före. Jag visste att han hade väldigt bra chans att ta det här. Det gör att man blir nöjd i den sits man är litegrann. Hade det varit Petter där framme hade det kommit några überkrafter till, säger Jönsson och lägger till:

– Det blir en sorts känsla att man inte vill dra upp någon annan, samtidigt som man är trött och sliten.

”Hade tagit Hellner”

Enligt Petter Northug var oron befogad. På upploppet tog han med sig farten från sista backen, gled smidigt om Jönsson och tog silvret. Hade han haft lite mer kontakt med Hellner är han säker på att han hade spurtat om och vunnit.

– Han (Hellner) är i bra form, men jag skulle gärna haft ”bakskidan” på honom som jag hade på Emil Jönsson. Om jag har bakskidan på Hellner på upploppet ska jag ta honom, säger Northug.

FAKTA

TAKTIKEN SOM KNÄCKTE NORGE

TÄTEN

Svenskarna, och framför allt Emil Jönsson, såg fördelar med att ligga längst fram hela resan. Det misslyckads han med i finalen.

”Då var det bara att kötta och köra och försöka ta sig om alla. Det var att skita i taktiken. Men Marcus körde perfekt taktik, säger han.”

BACKEN

Efter ungefär halva banan kom en skarp uppförsbacke. Hellner var ombedd att vänta med att försöka gå om till hit, mycket beroende på att banan var nio meter bred här. Här passerade Hellner fältet i semifinalen och finalen.

KURVAN

Näst sista kurvan före upploppet var upp-målat som riskzonen. Svenskarna hade märkt att ytterspåret var lyckosamt. ”Du skulle alltid komma på vänster sida. När du kom upp ville ettan ta innerspåret, så när du var tvåa fick du varje gång en öppning” säger Arild Monsen.

HYLLAN

Efter kurvan gick det att försöka jobba ikapp ledaren – eller ta det lite, lite lugnare. Emil Jönsson valde alternativ B i finalen när Hellner ledde.

ARTIKELN HANDLAR OM