’Mina skidor bara dog’

Efter vallamissen –  nu kan blågult köra på otestade skidor

Foto: Andreas Bardell
Johan Olsson stakar på medan konkurrenterna springer ifrån honom. ”Det kändes som att man hade åkt i smuts. I hydraulolja. Då går skidorna skitkasst till slut”, sa han efter loppet.
SPORTBLADET

Holmenkollen Smutsen förstörde för Sverige.

För att försöka undvika nya vallningsmissar i VM ska svenskarna i dag ta fram oanvända och otestade skidor.

– De ska dra åt sig mindre skit men vi vet inte, säger vallningschefen Larry Poromaa.

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Larry Poromaa – vallningschef i skidlandslaget var inte nöjd med dagens valla.

Efter sju kilometer såg Daniel Richardsson ut att kunna rycka sönder fältet från täten av dubbeljakten. Tio minuter senare slet han för att hänga med längst bak

i klungan. Vid växlingen efter halva loppet var Richardsson 20 sekunder efter åkare han utklassade för två veckor sedan.

I mål var han 27:a.

Liknande saker upplevde Marcus Hellner och Johan Olsson. Skidorna gled till en början men gick sedan trögare.

Problemet är smutsen

– Det tror jag är vedertaget under dagens tävling. Många andra länder har känt det. Jag pratade med schweizarna och de upplever att skidorna har dött. Vi tror att det är smutsen som gör det. Den här snön har dragit med sig massa skit, säger vallningschefen Larry Poromaa.

Han beskriver vallningen som en lindans. Svenskarna fick överlag sämre skidor än exempelvis norrmännen för att många var lite för mycket vallade.

Problemet är smutsen. När nysnö faller tar den med sig föroreningar som söker sig in i skidans uppslipade spår och med tiden fastnar där. Därför kunde Richardssons skida först glida bra, sedan tappa allt.

Larry Poromaa beklagar det.

– Det som känns tråkigast är gentemot åkarna. Men de är också rutinerade, de har varit med så länge att de vet att såhär är det, säger han.

Nu tar vallarna till en räcka åtgärder för att svenskarna redan i dag ska få bättre utrustning. I går förlängdes testtiden och man diskuterade hårdare vallor som ska stå emot smutsen.

Nya belag – mindre skit

En annan mer drastisk lösning är att plocka fram helt otestade skidor. I dag tänker vallarna prova två varianter som har hårdare så kallat belag. Är

testet lyckat kan exempelvis Charlotte Kalla köra på dem direkt.

– Det är nyare belag som kanske drar åt sig mindre skit, men det vet vi inte.

Hur stor chans är det att ni tävlar med dem?

– Om det visar sig att de håller borta smuts bättre än de belagen vi har, då kör vi på det. Men det är inte alls säkert det är så.

FAKTA

SÅ SKA SVENSKA VALLARNA REVANSCHERA SIG – STEG FÖR STEG

Nya belag

En skida kommer från fabriken med ett belag undertill. Detta slipas och vallas sedan. Märket Fischer har två nya belag som ”deras” svenska åkare – däribland Kalla, Hellner, Jönsson m fl – ska testa med start i dag.

Öka testtiden

Inför gårdagens lopp testades skidorna i tio till tolv kilometer utan att ”felet” visade sig. Inför resten av veckan ska dosen ökas, för att sluta någonstans runt tjugofem kilometer.

Mindre valla

Anders Södergren skrapade flera gånger av vallan i går inför loppet. Ett litet uns för mycket förstör massor, beskrev han. Nu säger Poromaa att de ska vara varsammare med mängden.

Hårdare valla

Som Poromaa säger: ”en hårdare valla drar åt sig mindre smuts, men suger mer. Det gäller att hitta någon medelpunkt med hårdheten”.

Hoppas på vädret

Prognoserna säger att det inte ska snöa de närmaste dagarna, vilket gör att mindre föroreningar kommer den vägen, vilket underlättar vallningen.

ARTIKELN HANDLAR OM