Slipar på VM-formen

Sportbladet besökte skidfabriken i natt – och hittade nya VM-vapnet

1 av 5 | Foto: ANDREAS BARDELL
SPORTBLADET

OSLO. I en fabrikslokal öde utanför Oslo jobbar Lorentz Söderhielm sent under VM-nätterna.

En ny, hemlig variant av struktur ska ge Sverige fler medaljer.

– Jag har guldmaskinen från Vancouver här och har hittat lite rundare strukturer som det inte ska fastna så mycket skit i, säger Sveriges slipexpert.

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Guldmaskinen Sveriges slipexpert Lorentz Söderhielm slipar Anders Södergrens skidor inför dagens 15 kilometer klassiskt.

Natten börjar bli sen och industriområdet i en förort till Oslo är öde. Men inne i en fabrikslokal lyser lamporna och surret från en slipmaskin bryter tystnaden.

Efter missarna i klassisk stil fortsätter det svenska vallateamet slita hårt för att ge de svenska VM-stjärnorna det bästa materialet.

– Larmet går vid elva, men jag brukar stänga av det och stanna till två på natten. Här får man vara i fred och jag vill hålla det jag gör lite för mig själv, säger Lorentz Söderhielm.

Han är Svenska landslagets slipare, världskänd för sina kunskaper.

Tidigare slipade han skidor åt Marit Björgen och Petter Northug, men sedan anställningen hos Sveriges olympiska kommitté är det bara svenska längd- och skidskyttelandslagets åkare som får hans hjälp.

Han ska just slipa Anders Södergrens skidor, inför dagens klassiska race.

– Johan Olsson, Marcus Hellner och Daniel Richardssons skidor är slipade, säger han.

”Blir för tungt”

Flera åkare har de senaste loppen haft problem med glidet på sina klassiska skidet.

Felet till det hittar vi inte här.

– Larry (Poromaa, vallachef) är en av världens bästa på fästvallning. Det har inte blivit fel på skidorna, men åkarna kräver för mycket fäste och då blir det för tungt. Man måste kanske våga gå på lite mer bakhalt..., säger Lorentz Söderhielm.

Men till stafetten (två sista sträckorna) och helgens race är det fri stil som gäller.

Då spelar strukturen större roll – och svenskarnas nya rundslipning ska ge nya medaljer.

– På skejt ser du direkt, har du fel struktur är du borta, säger han.

På nya skidor slipade med den nya strukturen tog Marcus Hellner guld i sprinten. Han hade dessutom en topptid på dubbeljaktens skejtdel.

”Bäst i kallföre”

Den nya strukturen, som är noga framtestad inför VM och vilka man hade i genrepet i Drammen, bygger på en rundare slipning. Som små halvcirklar i mönster från centrala skidan.

Tanken är att smutsen som samlas i spåren kring Holmenkollen ska transporteras bort snabbare.

– Det fungerar bäst i kallföre. Blir det varmare så har vi Vancouverslipen, slipsättet som gav oss så många medaljer, säger Lorentz Söderhielm.

FAKTA

SVERIGES VM-VAPEN

I en öde fabrikslokal jobbar en av världens främsta skidslipare Lorentz Söderhielm ensam under VM-nätterna.

Slipmaskinen som skapade guldskidor i OS i fjol. I en avancerad datorn programmerar Sveries slipare Lorentz Söderhielm in det mönster han vill slipa.

Flera av åkarna kör på nya skidor – och ny struktur under VM.

Den nya rundare slipningen är speciellt framtagen för att passa snön i Holmenkollen. Spåren går från mitten av skidan, ut i kanten där den svänger upp. Därmed transporterar den bort smutsen i snön mer effektivt.

Metoden passar vid kallt före, blir det varmare till stafetterna och tre respektive femmilen använder sig svenskarna av den guldkantade Vancouverslipningen, som är mer aggressiv och skär genom vattenytan.

Marcus Hellner tog guld och Emil Jönsson brons i torsdags på skidor slipade enligt den nya inställningen.

SÅ FUNKAR SLIPNINGEN

Skidorna kommer fabriksslipade – det fungerar för en vanlig motionär att åka på, men inte för Hellner & co.

Strukturen som slipas in kan jämföras med mönster i bildäck. När de är regn har man ett grovt mönster för att transportera bort vatten, är det torrt är det ganska blankt.

Strukturen, mönster i skidans belag, har störst betydelse vid skejt då man bara har glid. På de klassiska skidorna tar fästvallan bort strukturen.