De gör succé – med våra svenska vallare

Svenskar bakom Norge och Finlands succé

Foto: ANDREAS BARDELL
Svensken Perry Olsson vallar Petter Northugs skidor.
SPORTBLADET

Det svenska serviceteamet misslyckades återigen när åkarna floppade i dagens 15 km klassiskt.

Samtidigt tog Finland och Norge alla medaljer med drömskidor – vallade av svenskar.

Favoriten Daniel Richardsson blev 42:a, Marcus Hellner 34:a och Johan Olsson bäste svensk på 17:e plats. Efter 15 kilometer klassiskt i VM handlade allt i svensklägret återigen om dåliga skidor.

Samtidigt som det svenska teamet sliter sitt hår i jakt på rätt valla i Holmenkollen gled finländaren Matti Heinkkinen oväntat till guld. På skidor vallade av finlandssvensken Stefan Storvall.

”Är små marginaler”

Storvall bloggar själv från VM och skrev efter gårdagens damlopp, där Finland fick fyra åkare bland de åtta bästa, om vallasuccén.

”Det är inte så lätt att ta medaljer har det visat sig. Serviceteamet bör lyckas lika bra som idag för att det ska vara möjligt. Jag träffade svenska vallningschefen Larry Poromaa före starten idag. Han blev uthängd i media efter söndagens tävling men han sa att det är ju bra att media är intresserad av vår idrott. Men Sverige hade ju guldläge (Hellner) ännu ett par hundra meter före mål så helt dåligt var det inte. Det är små marginaler”, skriver Storvall på sin blogg.

”Kan begära löneförhöjning”

Det loppet vanns av norskan Marit Björgen och på tisdagen var norrmännen Eldar Rönning tvåa och Martin Johnsrud Sundby trea. Som extra salt i såren vallas även norrmännens skidor av en svensk.

”Jag träffade också Perry Olsson som vallar åt Björgen och Northug och gratulerade förstås. Han lär kunna begära löneförhöjning efter VM”, skriver Storvall.

ARTIKELN HANDLAR OM