Beskedet i natt: Vi har hittat felet

Efter fiaskot – nu vet de svenska vallarna hur de ska klara mardrömssnön

Foto: ANDREAS BARDELL
Slet sent i?natt. Vallarna tror sig ha hittat skälet till att materialet svikit åkarna i tre lopp. ”Resultatet är hemligt, men allt har gått bra”, säger vallaren Mats Eklund.
SPORTBLADET

OSLO. Här sliter svenska vallare in på natten för att ta igen fiaskot på ”den döda snön”.

Tre raka lopp har materialet förstört för åkarna utan att någon har kunnat ge en grundläggande förklaring till varför.

Sent i går tror sig vallarna ha upptäckt det stora, grundläggande felet.

– Ja. Vi har hittat det nu, säger vallachefen Larry Poromaa.

Klockan 17.30 smyger de finska vallarna in mellan rivalernas bussar. Tyst, försiktigt. På en given signal vrålar de glatt, klappar händerna åt Matti Heikkinens skrällseger och åker därifrån.

Svenskarna ska dröja två timmar till innan de lämnar. Och då är de ändå inte klara.

– Vi ska hem och äta, sedan åker vi vidare och fortsätter. Resultatet är hemligt, men allt har gått bra, säger vallaren Mats Eklund.

– Det svåra här i Holmenkollen är att det inte finns några kristaller i snön. Den är så packad att det blir tungt. Det är detta som kallas död snö: att det inte finns kristaller, säger vallachefen Larry Poromaa.

”Vi har hittat det”

Hur går det?

– Jag vill inte avslöja några detaljer. Det får vi se i morgon.

Har ni hittat en punkt som har varit det återkommande problemet de här dagarna?

– Ja. Det kan jag ge er. Ja, vi har hittat det nu. Men jag säger inte vad.

Ett par timmar tidigare hade guldkandidaten Daniel Richardsson segat i mål tre minuter från täten. För tredje dagen i rad hade svenskarnas medaljchanser påverkats negativt av materialet.

– Främst var det glidet, men jag hade inte fäste heller. Det var inte optimalt, sa Richardsson efter 42:a-platsen.

”Små marginaler”

Finländarna och norrmännen har haft märkbart bättre glid på Holmenkollens kompakta, döda snö. Deras vallateam hyser respekt för svenskarnas, men tror att de har missat med fästvallan.

– På den här nivån är det små marginaler mellan katastrof och framgång, säger finske vallachefen Stefan Storvall.

Vilken är er snilleblixt?

– Det hänger på fästvallan. Att vi har hittat det rätta receptet för vilken fästvalla man ska köra med.

Strax före elva på kvällen har delar av det svenska vallarteamet dragit sig till ett industriområde utanför Oslo, till en lokal där det vanligen bara slipas. Nu dunkar hög musik och mängder av skidor vallas.

Sportbladet får komma in kvickt, vallarna bedyrar att arbetet går framåt, men sedan måste vi gå.

”Ni får ursäkta, men vi har en hel del att göra här”, säger de.

FAKTA

Så hittade vallateamet lösningen:

Kl 9-12:

Vallarna installerar sig vid Holmenkollen och börjar förbereda det de vill ska bli revanschen för två mindre lyckade dagar.

12.30:

”Det blev stressigt för oss, vi var tvungna att byta från tävlingsplatsen upp till spåren. Åkarna var inte lugna när de gick till start. Normalt har vi kontroll en halvtimme före” säger Larry Poromaa.

13.43:

Loppet har börjat och Richardsson är 16 sekunder efter vid första mellantiden. Där står det klart: det blir ingen svensk medalj den här dagen.

14.20:

Richardsson är mer än tre minuter från segern. Larry Poromaa verkar bedrövad över resultatet, sänker huvudet och tröstas av Hellner, Richardsson och presschefen Torbjörn Nordvall.

14.40:

Poromaa går för ovanlighetens skull ut i mixade zonen för att svara på reportrarnas frågor. ”Jag är den förste att be om ursäkt”, säger han. Direkt efteråt inleds tester och analyser av vad som gick fel.

16.16:

Hans-Erik Schultz, längdchef har varit med på analysmötet i vallabussen. ”Det är en gåta även för oss” säger han samtidigt som vallarna ger sig ut för att testa nya vallor.

19.30:

Svenskarna packar ihop och åker iväg för att äta. De lämnar Holmenkollen i en minibuss. ”Vi har hittat problemet”, säger Poromaa.

22.50:

Två vallare arbetar intensivt utifrån det nya svaret på analysen. Nu ska lösningen på problemet omsättas till bra skidor. Tiotals par står staplade bakom dem i lokalen som ligger i ett ödsligt industriområde.