Hånad och kritiserad – nu svensk guldhjälte

Kalla tackar Poromaa för guldet

SPORTBLADET

Bespottade, kritiserade och utsedda till syndabockar.

Nu har Larry Poromaa och det svenska vallateamet fått sin revansch.

– Man såg hur de lyste upp när vi testade skidorna. Att de såg att det fungerade, säger Emil Jönsson.

Foto: ANDREAS BARDELL
Sveriges vallachef Larry Poromaa tog revansch.

Charlotte Kalla fick ta tag i staven på åkaren framför för att inte glida in i konkurrenten på sprinstafetten. En välkommen syn efter dagar av svenska vallafiaskon.

Tröstades i målfållan

Efter gårdagens tunga insats på herrarnas 15 kilometer fick vallachefen Larry Poromaa tröstas i målfållan. Dagen efter fick han sin revansch.

– Vi försökte peppa igång vallateamet i går och i dag var verkligen alla på tårna. Det är häftigt. Vi peppar igång varandra och försöker hjälpa varandra i allting och jag tycker att vi lyckades bra med det, säger Ida Ingemarsdotter.

Det svenska teamet jobbade sent in på natten för att reda ut vad som gått snett och gav efteråt ett välkommet besked till Sportbladets team på plats i Holmenkollen.

– Vi har hittat felet, sade Poromaa sent på tisdagskvällen.

Dagen efter tackade en sprudlande Charlotte Kalla Poromaa och övriga teamet för guldet i sprintstafetten.

”Kändes grymt bra”

– Vi har haft en helt otrolig dag i spåret och fantastiska skidor. Bra bett uppför och bra utför, sade Kalla efter guldet.

Hur var skidorna?

– De kändes grymt bra. Det är viktigt att ha det mentala övertaget och veta att man har bra fäste och bara kan trumma på uppför.

FAKTA

Hyllningarna till vallningsteamet:

Rikard Grip, förbundskapten:
”Vi är fullt medvetna om att vi har ett fantastiskt team med åkarna och vallarna som slitit fruktansvärt i det här lagarbetet. Vi har aldrig tvivlat på att kunna knäcka koden och det gjorde vi i dag.”

Arild Monsen, sprinttränare:
”Vi hade bra skidor, precis som alla andra, fast kanske till och med bättre.”

Jonas Karlsson, expert SVT:
”Man ska komma ihåg att det inte är någon grundskolematematik de håller på med utan ren hokus pokus. Jag begriper mig inte på vad de gör i de där bussarna i alla fall.”

ARTIKELN HANDLAR OM