Hyllades av Victoria – firade med tårta

”Vilken underbar dag”

1 av 16 | Foto: EMIL JÖNSSON & ANNA HAAG
SPORTBLADET

Oslo. Miljoner tittare såg dem ta VM-guld och hyllas av kronprinsessan Victoria – men efter det drog sig Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter tillbaka.

Sportbladet värvade Anna Haag som inifrån-fotograf för att ge de sanna bilderna av guldkvällen.

– Vilken underbar dag det här har varit, säger Kalla när hon fått sin medalj.

Kvart över tio i går kväll tog guldtjejerna emot dagens sista applåd. De satt på hotellet, guldtårtan var uppäten, sportinslaget på tv just slut och alla landslagskamrater klappade vilt.

Då hade hyllningarna pågått oavbrutet i nio timmar, ända sedan Kalla ryckte sig loss på sistasträckan och vann sprintstafetten ihop med Ingemarsdotter.

Pampigast var det på medaljceremonin, dit uppåt hundratusen åskådare kom. Kalla och Ingemarsdotter vinkade och log från scenen. När de gick av fick de två kungliga kramar av kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

”De var imponerade”

– De var riktigt glada. De var imponerade och såg fram emot resterande lopp, de hade precis landat och skyndat sig för att hinna i tid, säger Ingemarsdotter.

– De var jätteglada och gratulerade oss för dagens framgångar. Vi fick varsin kram av dem. Hon sa att hon äntligen fick träffa mig, säger Kalla.

Var det stort på riktigt, eller mest en ceremoni?

– Det känns jättestort. När jag fick Victoriastipendiet var de på bröllopsresa och på touren missade vi dem, så det blev tredje gången gillt.

Snart byter ni mobilnummer.

– Nja, jag vet inte det.

Vem är bästa representanten för Sverige: du eller hon?

– Jag tycker hon verkar otroligt klok och ödmjuk och hon står verkligen med bägge fötterna på jorden.

Men du presterar ju mer.

– Ja. Jag tror hon skulle få svårt i en skidtävling, kanske.

”Borde köra stafett”

Vilken distans borde passa henne?

– Jag tror stafett, så att hon får köra för andra.

Har hon vassa armbågar nog för att klara sig där?

– Nej, jag tror inte det. Men hon borde köra stafett och bara kötta.

Kronprinsessan var kortfattad när hon lämnade världsmästarna. Hon summerade sprintstafetten, taktiken, prestationen och glädjen med ett ”Fantastiskt! Jätteroligt!” innan hon lämnade området runt åtta.

Samtidigt åkte två atleter hem till hotellet med guldmedaljer runt halsarna. Vill du veta vad som hände där är det bara att kolla in Anna Haags och Emil Jönssons unika bilder härintill.