Northug: Synd att Modin var så dålig

”Trodde han ville ta medalj”

SPORTBLADET

Norge valde att låta Ola Vigen Hattestad köra slutsträckan istället för spurtfenomenet Petter Northug.

Trots att det bara blev ett silver försvaras valet av Northug som istället skyller på svensken Jesper Modin.

– Det var synd för mig att Modin var så dålig på sin sista sträckan. Jag trodde att han ville ta medalj men det ville han tydligen inte, säger Northug.

Allt gick som planerat och Ola Vigen Hattestad var först in på upploppet i sprintstafetten. Men på de sista meterna pressade sig kanadensaren Alex Harvey förbi och knep guldet.

”En bättre avslutare”

Trots missen försvarar Petter Northug valet att låta honom gå första sträckan.

– Alla vet att Ola är en av de bästa stakarna i världen. Speciellt på de sista 200 meterna. Han är starkare än mig på de sista meterna. Taktiken var att ha den bäste avslutaren på den sista sträckan. Det är Ola, säger Northug till VG.

Vigen Hattestad ville själv inte kommentera om utvecklingen hade kunnat bli annorlunda med Northug som slutman.

– Det blir bara spekulationer. Det är omöjligt att säga, säger norrmannen.

Skyller på Modin

Northug sade istället att svenske startmannen Jesper Modins svaga körning var en anledning till att han inte kunde ge Vigen Hattestad en lucka.

– Jag trodde att Modin skulle gå förbi så jag bytte spår då han fick det och då blev det stopp. Men jag visste att jag inte fick stressa uppför den backen där säger Northug.

– Det var synd för mig att Modin var så dålig på sin sista sträckan. Jag trodde att han ville ta medalj men det ville han tydligen inte. Så jag var tvungen att gå förbi honom. Jag såg att det var "game over" för honom.

ARTIKELN HANDLAR OM