”Inte förvånad över Northugs problem”

Hjelmeseth: Ser förjävligt ut

SPORTBLADET

Petter Northug kan tvingas in till centrala Oslo för nya blodprover – samma morgon som stafetten.

Nu rasar hans gamle rumskamrat i landslaget Odd-Björn Hjelmeset mot förutsättningarna i Holmenkollen.

– Det är förjävlig luft i Kollen så jag är inte förvånad över att det sker, säger Odd-Bjørn Hjelmeset till norska TV2.

Petter Northug genomgick på torsdagen omfattande tester för att avgöra om han kan köra fredagens stafett. Detta sedan norrmannen klagat på luftrörsproblem efter sprintstafetten.

Preliminärt ja

På torsdagskvällen klockan 18:00 höll det norska läkarteamet en presskonferens och gav då beskedet att 25-åringens ska köra fredagens stafett. Men dramat kan fortsätta ändå in på tävlingsdagen.

En ny genomgång ska göras på tävlingsdagen och Northug kommer, som läkarna flaggat för tidigare, eventuellt att tvingas in till idrottsmottagningen i Oslo för att ta nya blodprover.

– Nu när han har haft en sådan här reaktion så kommer vi att ha en diskussion och en genomgång i morgon innan vi trycker på knappen. Men jag skulle bli väldigt överraskad om han inte är på plats. Det finns ingen dramatik, säger läkaren Hans Petter Stokke.

”Tror inte han bryr sig”

Northugs gamle lagkamrat i landslaget Odd-Björn Hjelmeset, som petades från VM, säger att han inte förvånad över problemen.

– Det är förjävlig luft i Kollen så jag är inte förvånad över att det sker. När du åker på max i tät dimma med fyra minusgrader och duggregn så får du ont i halsen, säger Hjelmeset till norska TV2.

Norrmannen tror ändå att Northug kommer till start i stafetten.

– Helt ärligt så tror jag inte att han bryr sig om den onda halsen. Om han inte står på startlinjen på fredag så är det för att det helt enkelt är omöjligt. Men jag tror att han kör.