Sena beskedet: Northug kan köra

Men ny genomgång väntar på tävlingsdagen

SPORTBLADET

Klockan 18:00 på torsdagen mötte norske landslagsläkaren Hans Petter Stokke pressen för att ge besked om Petter Northugs medverkan i stafetten.

Stokke meddelade då att 25-åringen ska kunna starta.

– Men nu när han har haft en sådan här reaktion så kommer vi att ha en diskussion och en genomgång i morgon innan vi trycker på knappen, säger Stokke.

Petter Northug klagade på irriterade luftrör efter sprintstafetten. Nyheten chockade Norge inför fredagens prestigefyllda stafett.

”Allt ser bra ut”

Den norske stjärnan genomgick på torsdagen omfattande tester för att säkerställa att han kan köra. 18:00 på kvällen kom, det för Norge, glädjande beskedet.

– Allt ser bra ut och han kör stafetten i morgon, säger Hans Petter Stokke.

Det är dock bara ett preliminärt ja. Northug ska undersökas på tävlingsdagens morgon innan det definitiva beslutet tas.

”Lätt att få en reaktion”

– Nu när han har haft en sådan här reaktion så kommer vi att ha en diskussion och en genomgång i morgon innan vi trycker på knappen. Men jag skulle bli väldigt överraskad om han inte är på plats. Det finns ingen dramatik, säger läkaren Hans Petter Stokke.

Kommer de här problemen lätt tillbaka om man haft det en gång?

– Det är så att de flesta löpare som går sprintstafett märker att luftvägarna är väldigt hårt belastade Det är inget speciellt för Petter. Nu var det hans tur och förhållande vädermässigt här är lite extra hårda för luftvägar vilket gör att det är lättare att få en sådan här reaktion.