Stafettlaget tror inte på VM-guld

Foto: bildbyrån
Kvartetten Hellner/Södergren/Olsson/Richardsson ska försöka upprepa OS-bragden.
SPORTBLADET

Holmenkollen. Sveriges populäraste lag har tappat självförtroendet.

Trots OS-guldet och bragdguldet tror inte stafettkillarna att de vinner i dag.

– Nej, jag tror inte det. Och det låter kanske lite dumt att inte tro på det, säger Johan Olsson.

Uppställningen är intakt sedan OS-guldet. Motståndet har inte visat mycket bättre form under vintern. Ändå är det svenska herrstafettlaget dämpade inför dagens VM-stafett.

Johan Olsson tror inte på guld åt sitt lag.

– Nej, vi är inte favoriter. Jag skulle säga att Norge är det, särskilt med tanke på resultaten de har gjort i Oslo, säger han.

Varför säger du så?

– Man måste vara realistisk också. Man kan inte säga att man är favoriter för att man vann OS för ett år sedan.

Är det inte fegt att vara OS-mästare och inte måla ut sig som favorit?

– Nej, inte fegt, mer realistiskt kanske.

I Vancouver såg Olsson det som sin roll att dra upp farten på sin andrasträcka och spräcka fältet. Nu tvekar han mer på formen och säger sig i första hand vilja hänga med tätklungan. Han lämnar över till Anders Södergren som till varje pris bör skaka av sig Tord Asle Gjerdalen på tredje, annars fruktar han att Petter Northug ska spurta hem guldet.

– Det har visat sig att vi måste hänga av den där gubben på sista sträckan för norrmännen, annars blir det rätt svårt, säger Olsson.

FAKTA

Duellen mot Norge –sträcka för sträcka

1

Daniel Richardsson

Martin Johnsrud Sundby

VM-42:an mot bronsmedaljören. Låter det som ett ojämnt race? Det kan det mycket väl bli, men i så fall för att Richardsson reser sig från fiaskot på 15 km klassiskt och går i från här. Med minimal marginal är han ett starkare kort här.

2

Johan Olsson

Eldar Rönning

En rysare för svensk del. Eldar Rönning är stark och säker på formen, Olsson vet inte själv var han står, bara att han inte är lika bra som under OS. Efter

andrasträckan ska Sverige vara glada om man är jämsides med Norge.

3

Anders Södergren

Tord Asle Gjerdalen

Norges svaga länk är uttagen för att han är bra på att ta rygg. Här ska han inte rycka, inte försöka sno åt sig en ledning, utan bara ge allt för att hänga på Södergren.

4

Marcus Hellner

Petter Northug

Mästarbataljen. Tvekampen som får norra Europa att stanna upp. Enligt norska ledarna blir det norsk seger även om Northug är 15 sekunder bakom i växlingen, men Hellners form talar emot det. Och den heter ju inte Hellnerbacken utan anledning.

ARTIKELN HANDLAR OM