”Synd att jag inte kunde hänga med”

Södergren tappade på tredjesträckan

SPORTBLADET

Formen var osäker på Anders Södergren.

Och farhågorna bekräftades när Marcus Hellner tvingades gå ut på sista sträckan som trea med Petter Northug i ryggen och hela elva sekunder bakom Finland i täten.

– Synd att jag inte kunde hänga med ända in i rygg men vi hade i alla fall Norge bakom oss, säger Anders Södergren till SVT.

Vid den andra växlingen lämnade Johan Olsson över till Anders Södergren i ledningen med Norge tätt bakom och Ryssland hela 20 sekunder bakom. Men Södergren som var det osäkra kortet i Sveriges lag tappade rejält och efter halva tredjesträckan var Södergren inte bättre än femma.

I OS i Vancouver kom det ett rejält ryck i sista backen från Anders Södergren när han skaffade ett guldläge för Marcus Hellner. Men formen i vinter på Södergren har inte varit densamma och ett liknande ryck uteblev.

”Märkte snabbt att det skulle bli tufft”

Vid 9,2 km av 10 på den näst sista sträckan hade Södergren återfått lite krafter men lämnade över till Marcus Hellner på sista sträckan först som tredje nation. Hela elva sekunder efter Finland och Italien.

– Jag märkte ganska snabbt att det skulle bli tufft. Men der ser ju bra ut, synd bara att jag inte kunde hänga med ända in i rygg men vi hade i alla fall Norge bakom oss, säger Anders Södergren till SVT.

– Ett jättesvårt utgångsläge för Hellner psykiskt att gå ut med Northug i ryggen. Inte bra, det är bäddat för Olsson och Södergren, nu spelar man Petter Northug i händerna, säger expertkommentatorn Anders Blomquist.

Norge och Northug gick ut bara åtta tiondelar efter Hellner vid sista växlingen.

– Han var nog ganska säker på att det skulle se ut så, säger Södergren.

– Jag hade hoppats mer på Johan Olsson och Södergren så att Marcus fått lite bättre utgångsläge inför sista sträckan, tyckte dock förre skidstjärnan Per Elofsson.

Ryskt favoritfall

Ryssland som var en guldkandidat slocknade totalt på tredjesträckan och var inte bättre än åtta vid sista växlingen efter att Legkov stumnat.

– Jag tror det kommer att gå riktigt fort ut på andra varvet här och vi har några stycken som ska göra allt för att inte ha Petter (Northug) in på upploppet. Jag tror att Piller Cottrer kommer att gå väldigt fort.

ARTIKELN HANDLAR OM