Northugs presskonferens – här är de bästa citaten

SPORTBLADET

Holmenkollen. Tio sekunders upplopp eldade i gång hela Sverige.

Femton minuters presskonferens slog bensin på brasan.

Här är godbitarna när Petter Northug dömer ut en reporter som skvallerjournalist, förklarar hur han skyddar medelålders damer och beskriver varför Hellner inte ska få någon backe.

Och bjuder på en rungande grisattack.

Sportbladet: Vad tänkte du när du gick upp jämsides med Marcus Hellner i sista backen?

Petter: Vi vet att den nu kallas Hellnerbacken, men jag tänker att varje gång att han ska attackera för att det är hans backe. Ska den kallas Hellnerbacken i historieböckerna måste han attackera hårdare där.

Reporter: Tycker du det där var rent spel? Bryr du dig ens om rent spel?

Petter: Vad menar du?

Reporter: Jag frågar dig. Tycker du det var rent spel?

Petter: Ja, jag tycker det var rent spel. vi hade båda ett par skidor, ett par pjäxor och vi använde dem för att nå målet först. Så ingen blockerade någon annan och jag bara attackerade. Det vore rent spel att följa efter mig och slå mig på slutet.

Reporter: Det var ändå lite ovanligt de sista meterna.

Petter: Ja, min plan var att göra en tre-sextio. Men jag hade inte nog med tid, så det blev bara en nittio. Kanske nästa gång kan de bli en tre-sextio, eller en sju-tjugo eller en tusen-åttio.

Reporter: Skulle du ha gjort så om det inte var Hellner som följde dig?

Petter: Nej, men när han vann sprinten stod han på en skida. Så det är samma sak. Jag var också tvungen att göra min grej.

Reporter: Du är först och främst idrottsutövare. Hur mycket underhållare ser du dig som?

Petter: Nej, inget. Jag känner mig som en längdåkare och det har jag alltid gjort.

Reporter: Många andra var ”nere i källaren” i dag. Hur mycket krafter förbrukade du?

Petter: Jag använde mer krafter när jag såg på de andra. Det var förfärligt. När Eldar fick kontakt med de andra kändes det som att jag lättade från marken.

Reporter: Hur kändes det inför loppet?

Petter: När jag värmde upp gav de här tre killarna mig så mycket inspiration att jag firade när vi fick kontakt med de andra lagen.

Reporter: Firade du innan du ens hade startat?

Petter: Ja. Det var min plan.

Reporter: Har du drömt mardrömmar i natt?

Petter: Nej, men det har Eldar (Rönning). Han drömde att jag hade hjärtproblem. Jag vet inte om det är en bra eller dålig sak.

Reporter: Vad handlade det om?

Eldar: Jag har drömt jättejättemycket sista veckan. Den här morgonen drömde jag att han hade en hjärtattack precis efter stadion.

Reporter: överlevde Petter i drömmen?

Eldar: Jag vaknade innan jag fick reda på det.

Petter: Vi kan inte berätta alla historier om vad Eldar drömmer. Det vore inte bra för alla 40-50-åriga damer därute.

Reporter: En svensk krönikör säger att det du gjorde på upploppet var fel. Vad tänker du om det, och bryr du dig alls?

Petter: Det sista vet du svaret på. Hellner stod på en skida på sprinten, det är lite arrogant det också. Jag hade inte planerat något, det som händer det händer och om den svenska krönikören blir sur så är det en dubbelseger.

Sportbladet: Han sa rent av att du är en gris.

Petter: Jag har pratat med hans fru och han är en gris själv.

Sporbladet: Var går gränsen för när det blir osportsligt?

Petter: Säg det. Det är om man slåss och börjar med hockeytacklingar. Drar i tröjan och sådant.

Sportbladet: Men inget man kan göra så länge man inte blockerar någon?

Petter: Nej.

Eldar: Det är märkliga saker du frågar om. han vinner spurten och vill fira, och så säger du att krönikören kallar honom för en gris. Det är mycket värre.

Sportbladet: Under loppen tittar du mycket på motståndarna, ler och verkar säga ett par ord emellanåt. Hur viktigt är en sådan sak för din taktik?

Petter: Jag tänker inte på det. Jag kör bara och gör det jag tror är bäst för mig. Min taktik är att se stark ut och hålla mig framme. I dag hoppades jag på ännu mer fart, men jag hade en bra dag.

Reporter: Ditt hyssjande, var det inspirerat av Alex Harvey (kanadensare som gjorde en liknande gest efter att ha vunnit sprintstafetten)?

Petter: Ja, det är något jag har lärt mig från de unga killarna. Jag måste kolla in vad de gör, för jag försöker lära. Jag var imponerad av hans skidåkning de senaste veckorna.

Reporter: Vad sa den riktiga kungen och drottningen till laget i dag?

Petter: De var också stolta. Människorna vi pratade med efteråt sa att de såg en fantastisk stafett som var kul att se. Jag tror det var en stafett som var som den ska i mästerskap. Det ska gå fort från start.

Reporter: Kan det bli ett problem att toppa det här i karriären?

Petter: Ja, det kan bli svårt, för jag har använt det här som inspiration de senaste två-tre åren. Vi har alla vetat att mästerskapen ska hållas här i Oslo, Holmenkollen. Vi visste också att stafetten skulle bli det största vi någonsin gjorde i våra karriärer. Alltså den viktigaste stafetten i våra liv, så med all press vi hade är vi väldigt glada. Jag tror vi allihop kommer komma ihåg den här dagen i resten av våra liv.

Reporter: Hade du verkligen ont i halsen eller var det taktik för att sänka förväntningarna inför stafetten?

Petter: Säg det. Otto (Ulseth, presstalesman) är lättlurad.

Reporter: Du sa för några dagar sedan att du inte vill träffa dina närmaste under mästerskapet och så fick vi se bilder på att du var ute och joggade med din Rachel i går. Vad betydde det för din uppladdning?

Petter: Du börjar närma dig ett sådant där Se & Hör- stadium. Nä, men det var bra att träffa henne.

Sportbladet: Vad tycker du om reaktionerna efter Northugs upplopp?

Morten Djupvik, tränare: Det är likadant som med Hellner som står på en skida och glider i mål. Det är en barnslig reaktion av svenskarna.