Björgen jagar femte VM-guldet

Har chansen i dagens tremil

Foto: Andreas Bardell/Nils Jakobsson
KAN BLI HISTORISK Marit Björgen jagar sitt femte VM-guld under mästerskapet idag.
SPORTBLADET

HOLMENKOLLEN. I dag ska Marit Björgen bli historisk genom sitt femte guld i samma VM.

I vägen står en revanschlysten polska och en formtoppad svenska.

– Det blir ett getingbo, säger Björgen.

Charlotte Kalla är förväntansfull. I skuggan av Marit Björgen har hon visat glimrande form och tagit ett guld och ett silver.

Nu förväntar hon sig en slitig fristils-tremil.

Har chanser kvar

– Det kommer gå fort från början. Den här banan är hård och utslagsgivande, så vi kommer få kämpa, säger hon.

Charlotte Kalla talar aldrig om exakta resultatmål, men siktar på att vara med i toppen. Det tvivlar inte hennes värsta konkurrent på.

– Det blir en spännande tremil både med Charlotte Kalla, Justyna Kowalczyk och det norska laget, säger Marit Björgen.

När ryskan Jelena Välbe tog fem guld i samma VM för 14 år sedan ansågs bedriften omöjlig att tangera, men i dag har Marit Björgen chansen. Trots alla ansträngningar säger hon sig ha krafter kvar, inte minst sedan hon stått över sprintstafetten.

Blir en taktisk och fysisk duell

Ändå är hon inte helt segerviss, för en viss svenska startar ju bredvid.

– Jag har inte tömt mig helt i stafetten, men det tror jag inte Charlotte Kalla gjorde heller, säger Björgen.

Loppet förväntas bli en lika fysisk som taktisk duell. I OS förra året ryckte norskan Kristin Störmer Steira medan Kowalczyk och Björgen bytte skidor. När Björgen sedan drog på för att äta upp luckan slutade allt snöpligt för norsk del med att Kowalczyk hakade på och tog guldet.

Ska man dra upp ännu något som talar för Björgen och mot Kalla så är det att den norska giganten har blivit mer samkörd med Steira.

– Det är mycket taktik som man får lösa längs vägen, men vi kommer helt klart ha en tydlig plan. Och kanske flera planer, säger Steira till Dagbladet.

FAKTA

Fem favoriter i dag

Marit Björgen, Norge

Stående favorit de här mästerskapen. Hade vunnit över världseliten i alla grenar som går att hitta på på längdskidor. Stakning? Utförsåkning? Tre mil? Korvätning på skidor? Ja, ja, ja och ja.

Justyna Kowalczyk, Polen

Stilen är grov och oestetisk och det går liksom inte rappt, utan kraftfullt. Den polska nationalhjälten vann OS på disciplinen och kommer vara på pallen också nu.

Charlotte Kalla, Sverige

Verkar vara i fenomenal form. Lite elakare i sprinten och hon hade slagits om medaljerna, lite bättre skidor i klassiska loppet och hon hade slagits om topp-fem. Nu ett lopp som bör passa. Blir giftig.

Marianna Longa, Italien

Ingen av italienskorna har varit bländande hittills i VM, men här har Longa och Follis hyfsade chanser. Jag tror att Longa kommer hänga i längst.

Kristin Störmer Steira, Norge

Har inte sett lika stark ut som lagkompisen Therese Johaug hittills, men disciplinen och distansen ska passa bättre. Duktig och seg fristilsåkare.