VM-drottningen

Fyra guld – självklart krönte vi Marit Björgen

Foto: ANDREAS BARDELL
Marit Björgen med den rosa kronan.
SPORTBLADET

Holmenkollen. Den rosa kronan på huvudet signalerar det självklara.

När Sportbladet ska kröna VM:s regent finns egentligen bara en kandidat.

– Fantastiskt. Det är jättekul att höra, säger Marit Björgen.

Det krävs en särskild idrottare för att ett silver på den avslutande tremilen inte ska ha varit VM:s höjdpunkt.

Marit Björgen är unik.

Det syns på armarna som är buckliga av alla muskler, på blicken som är lika avslappnad som självsäker och framförallt runt halsen, där fem VM-medaljer plingar mot varandra när Sportbladet kröner henne till mästerskapets drottning.

”Jag vann silvret”

– Det är kul att ni berättar det. Tack, säger hon, rätar på ryggen och rättar till den rosa kronan.

Under loppet stångades Björgen med polskan Justyna Kowalczyk och Therese Johaug. När landslagskompisen ryckte fanns inte de sista krafterna där, men Marit skakade av sig Kowalczyk och gled enkelt in som tvåa.

– I dag förlorade jag inte guldet, jag vann silvret. Guldet gick till Therese och jag var inte bättre än henne. Jag är väldigt nöjd med att ha gjort ett fantastiskt mästerskap, säger Marit.

Norska reportrar grävde djupt för att hitta misslyckanden i ett så gott som prickfritt Marit-VM. De fastnade vid att fyra guld och ett silver inte var lika historiskt som Jelena Välbes fem guld från 1997.

”OS-gulden bättre”

Marit Björgen kunde inte bry sig mindre.

– Nej, jag har inte lagt energi på det. Jag har individuella OS-guld, det har inte hon. Det är mycket bättre tycker jag, säger hon.

Sportbladet plåtar Marit Björgen i ett hus där norska tv-kanalen NRK filmar. Hon har just druckit champagne och lyft upp Johaug i famnen framför fotograferna.

Efter kröningen fingerborstar hon håret och lämnar oss. Kvällen är inte nära midnatt än, Therese Johaug vill dansa och sjunga och Marit vet inte ens om hon kommer orka upp till herrarnas femmil i dag.

– Det beror på vad som händer i natt.

FAKTA

Vm-händelser

VM:s stämningsdödare

VM ska ha varit fullsmockat med dueller man bara måste ha sett. Sägs det. För åskådarna på plats förstörde dimman mycket av upplevelsen. Publiken såg inte alltid upploppet genom det grötigt vita. Medan kommentatorn tjöt om ännu en kraftmätning såg de betalande något som liknade dans bakom vita lakan.

VM:s bortförklaring

Publiken tjöt och gormade när Ola Vigen Hattestad gled mot guld – men tappade bort innern där Alex Harvey susade fram och vann. Kanadensaren satte fingret mot läpparna mot de redan chockstumma åskådarna. Men det var ingen hånfullt hyssjande, enligt honom. Han ville bara pussa fingret. Naturligtvis, det var bara en puss! Varför pussar så få andra idrottare sina fingrar när de vinner?

VM:s svenska genombrott

Under förhandssnacket undrade Ida Ingemarsdotter om det var okej att hon sjöng in i pressens kameror. Redan där kunde en unik personlighet anas. Nu lämnar hon mästerskapet med två välförtjänta medaljer och Sverige har fått en ny gigant i klassisk stil. Men hon sjunger medelmåttigt.

VM:s ordväxling

Jonas Karlsson, SVT: Det pratades om att han var en varg ute med sin fårflock, men han är en gris som driver med sina konkurrenter.

Petter Northug: Jag pratade med hans fru och han är visst också en gris.

VM:s genomklappning

Vi får aldrig veta hur usla de schweiziska vallarna är. Kanske snöt de sig bara på skidorna, kastade dem till sin bäste kille och sa ”okej, Dario, ge järnet”. Oavsett vilket underpresterade Cologna å det grövsta. Tour-dominanten rök i semin i sprinten, kom 24:a i dubbeljakten och 25:a i 15 klassiskt.

VM:s backefejd

”Den heter inte Hellnerbacken”, försökte Petter. Men efter att Marcus hade ryckt på samma ställe i kvarten, semin och finalen var namnet så fastbränt att till och med Thomas Alsgaard sa det upprepade gånger i norsk tv. Petters sista försök till seger? ”Ska den kallas Hellnerbacken i historieböckerna måste han attackera hårdare där”.