Petter Northug lekte hem femmilen

Full kontroll från start till mål

Foto: andreas bardell
SPORTBLADET

Petter Northug fick som han önskade, femmilen i Holmenkollen blev precis det loppet som han ville.

Den här gången bjöd dock Northug inte på något hån efter att han spurtrat ned motståndarna. En trött världsmästare föll strax efter mållinjen.

– Jag önskade att avsluta VM med en medalj och så lyckades jag vinna, säger Northug till NRK.

Som femmilen utvecklade sig var det upplagt för Petter Northug. Norrmannen, som mest av allt ville vinna femmilen i VM, visade varför han är världens bäste skidåkare.

Maxim Vylegzhanin la in ett ryck i ”Hellnerbacken”. Petter Northug låg i perfekt läge bakom och följdes av Tord Asle Gjerdalen.

Sedan gjorde Northug det han är bäst på. Han gick upp sidledes med Vylegzhanin för att sedan knäcka ryssen och leka hem guldet.

Tiotusentals personer i publiken skanderade Northugs namn inne på stadion.

– Jag har tänkt på det här loppet nästan varje dag det senaste året. Jag önskade att avsluta VM med medalj och så fick jag vinna. Det är helt fantastiskt, det är en dröm, säger Northug til NRK.

Norrmannen hyllades rejält av SVT:s expert Per Elofsson.

– Han liksom leker hem det här, han har full kontroll från start till mål, säger Elofsson.

Femte medaljen

På damsidan var Marit Björgen självklart den stora drottningen med fyra VM-guld och ett silver. På herrsidan var valet lika givet.

Den stora VM-kungen blev Petter Northug. Norrmannen tog guld i dubbeljakten, stafetten och femmilen. Det blev även två silver i individuell sprint och lagsprint.

Alla svenskar drog

Alla svenskar var uppe och drog fältet under loppets gång, men ingen orkade att knäcka fältet. Närmast var Marcus Hellner som under en lång tid låg längst fram.

Men 25-åringens tid i täten kostade mycket kraft och han slutade på 15:e plats.

Bäste svensk blev Daniel Richardsson på en sjunde plats.