Northugs fest i natt

VM-kungen firade tredje guldet

Foto: vg
Petter Northug var VM:s obestridde kung och han och Norge firade förstås nya triumfer när VM avslutades i går med femmilen. Och det blev självklart stor fest i Oslo efter det.
SPORTBLADET

Holmenkollen. Här firar Petter Northug i natt efter att ha bevisat mer än att han är bäst.

För världseliten sa att de hade närmat sig och hittat en taktik för att slå honom, men efter segern på femmilen säger VM-kungen tvärtom. Att han har blivit mer överlägsen.

– Jag höll igen på det sista flacka partiet, säger han.

I femmilen på VM 2009 spurtade Petter Northug hem guldet mot Maxim Vylegzhanin. I OS i fjol var han ett par tiondelar före tysken Axel Teichmann.

I går stod duellen återigen mot Vylegzhanin. Ryssen stretade emot upp för sista backen, på väg mot upploppet, men fick ge sig. Efteråt sitt tredje guld det här mästerskapet var Petter Northug på ett bländande humör. Trots att de fem milen plågade honom känner han att försprånget mot de andra i världseliten är utdrygat.

Kramp i båda benen

– Jag får större lucka nu än i Liberec och Vancouver. Dessutom höll jag igen på det sista flacka partiet. Ja, jag var sliten, men jag hade de nödvändiga meterna, säger han och förtydligar att rycket inte var identiskt med det i Vancouver för ett år sedan.

– I OS hade jag kramp i högerbenet, nu hade jag det i båda. I sista uppförsbacken kom det i armarna, då klarade jag inte att få någon lucka. Till slut blev det någon meter, men du känner inte att du spurtar efter fem mil.

Svenskarna sa inför femmilen att de skulle växeldra för att undvika att Northug spurtade hem segern på slutet. Trots att sannolikt hela startfältet insåg faran med Petters avslutningar klarade ingen att skaka av honom under resan.

”Svårt att kopiera”

När Northug resonerar kring hur någon ska slå honom når han inget bra svar. Men att sno stilen rakt av tror han inte funkar.

– Jag kör på ett sätt som passar min stil och teknik. Det viktigaste är att hitta sitt sätt att köra på. Det är svårt att kopiera någon, säger han.

I går såg VM-kungen egentligen bara ett problem: De fem medaljerna skulle förstås firas med champagne, men alkohol är inte hans grej.

– Jag är jävla dålig på det. Jag tål väldigt lite. Efter att ha behållit korken påskruvad sedan i maj ska det inte till många droppar innan det smäller.