Northug befaras sjuk – testas för TWAR

”Vi vill utesluta sjukdomar”

Foto: AP
SJUK? Petter Northug undersöks av läkare.
SPORTBLADET

Petter Northugs form har lyst med sin frånvaro under säsongsinledningen.

Nu görs tester för att säkerställa att han inte lider av TWAR eller körtelfiber.

Förra säsongen dominerade han skidspåren. I inledningen av den här har Petter Northug dock inte rosat marknaden med sina insatser.

Det gör att man nu vill säkerställa att han inte lider av någon sjukdom.

”Det är en stor gåta”

– Det är lite märkligt att han inte åker bättre. Petters dåliga form är en lika stor gåta för oss som folk i allmänhet. Det är en ovan situation också för honom, säger Vidar Løfshus, sportansvarig för norska landslaget, till den norska tidningen Dagbladet.

– Jag tror fortfarande att det kommer lossna för Petter och inte orolig för säsongen eller VM, men för att vara på den säkra sidan gör vi omfattande medicinska tester på honom.

”Vi kollar kända sjukdomar”

Testerna handlar bland annat om TWAR, en bakteriesjukdom som misstänks ha skördat ett flertal idrottares liv genom åren, samt körtelsjuka och andra infektioner. Även vissa organprov tas.

– Vi kollar kända sjukdomar, som TWAR och körtelfeber, som kan medföra att man hamnar i hans nuvarande tillstånd. Vi försäkrar oss också om att lever- och njurvärden, blodstatusen och ämnesomsättningen är som de ska. Men jag är inte orolig. Detta gör vi för att vara på den säkra sidan och för att kunna utesluta sjukdomar, säger Hans Petter Stokke, en av de norska landslagsläkarna, till Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM