Björgen vann – igen

Sjunde världscupsegern i rad

Foto: GETTY IMAGES
SPORTBLADET

Kuusamo. Förhållandena var de värsta på länge.

Men Charlotte Kalla tog karriärens största triumf i klassisk sprint.

– Jag får vara glad att jag hade lite stolpe-in, säger hon.

Marit Björgen vann överlägset och tog därmed sjunde raka världscupsegern.

Hör upp alla ordvitsare, för här har ni ett bra läge:

I semifinalen stod kampen om sista finalplatsen mellan Charlotte Kalla och Maiken Caspersen Falla. Men genom att Kalla var kylig när Falla föll tog sig svenskan vidare och till final.

– Det var lite överraskande, sedan får jag vara glad att jag hade lite stolpe-in. Att jag lyckades ta en lucky loser-tid efter det som hände i semifinalen på upploppet, säger Kalla och fortsätter:

– Så när jag väl stod på startlinjen i finalen tänkte jag "nu ska jag bara ha kul". Nu ska jag försöka nyttja det som funkade så bra på semifinalen, att vara lite smart.

”En tuff bana”

Det fungerade hyfsat också i finalen. Trots att snön och vinden tvingade åkarna att hela tiden vara vaksamma kryssade sig Kalla framåt i täten av finalfältet.

I sista backen, som sannolikt är sprintvärldens tuffaste, tröt krafterna och Marit Björgen och Petra Majdic gled förbi. I mål var också Astrid Jacobsen före.

– Det är en tuff bana. Det är en lång backe, säger Kalla.

En fjärdeplats är ändå Charlotte Kallas överlägset bästa position i klassisk sprint hittills och bådar gott inför fortsättningen i helgens minitour.

Bland de övriga damerna var det ingen svenska som nådde semifinal. Dubbla OS-medaljören Anna Haag tog sig inte vidare från kvalet.

ARTIKELN HANDLAR OM