Sportbladets Kristoffer Bergström: Underhållning – eller bara kaos?

SPORTBLADET

Emil Jönsson kom åtta och blev därför sjua.

Den som vill vinna i morgon får inte ha skaffat sig en stor ledning.

Läs raderna igen – låter det ologiskt?

Förbundet kallar det underhållning.

Reportrarna ljög för Charlotte Kalla.

Hon hade just kommit fyra i sitt livs bästa klassiska sprint och stod vid oss. ”Näe”, sa våra mammaröster, ”du borde inte intervjuas utomhus, utan därborta i skjulet. Tänk på polarkylan och den tunna dräkten”.

Egentligen var det vi i dunjackor som inte pallade när vinden nålade in de femton minusgraderna i skinnet.

Kalla sa att hon hade frusit, det sa också Mats Larsson, Johan Olsson och Emil Jönsson som ”inte tyckte det var kul i dag”. Jag önskar att de också hade klagat på reglerna.

En lill-tour – tre dagars skoj

För Kuusamo har i år blivit en lill-tour. Tre dagars skoj med skidfamiljen.

Det hedervärda projektet ska ha tagit två år att tänka fram, men jag behövde två minuter för att se var Fis ska tänka om. Jag har tre synpunkter:

Minska försprången som sprinten ger!

Hellner eller Haag hinner aldrig ta igen mer än en minut på dagens kortlopp och jaktstarten.

I morgon vinner två åkare

Sluta räkna in tidskvalet!

Det var väl för simpelt att bara mäta vem som var snabbast, så någon förbundsdam med miniräknare kom på att man kunde plussa ihop resultaten från finalerna med kvalet. ”Ta-da!”, sa hon nog ystert och knappade lite till. ”Ta-da, nu kan ingen tittare förstå vilken position åkarna slutar på!”. Vinsten skulle på något vis bli rättvisa för de som fått för svår kvartsfinal. I stället blir följden att resultatlistan kastas om något hack efter sprintfinalen.

Räkna inte tider i jaktstarten!

Hatar du när din favorit förlorar knappt så titta på söndag. Då vinner två åkare varje lopp. Dels är det jaktstart baserat på tidigare lopp, men samtidigt klockar man alla åkare. Med andra ord: leder du inför söndagen, blir ikappåkt av en liten klunga men rycker och går först i mål vinner du minitouren. Men en i klungan hade kanske vassare tid och vinner loppet.

Och någonstans från ett FIS-kontor hörs kanske ett soligt ”ta-da!”.

ARTIKELN HANDLAR OM