Den norska läkaren: De kommer bli sjuka på VM

Kylan knäcker svenskarna: ”Kroppen blir känslig i tre månader”

Foto: BILDBYRÅN OCH SCANPIX
SPORTBLADET

Kuusamo. Norska åkare stoppades, men svenskarna tävlade trots att det var tjugo minusgrader.

Det är oerhört fel och kommer göra svenskarna sjukare och svagare hela vägen över VM, säger Norges läkare Kjell Vegard Mykland till Sportbladet:

– Forskningen visar att du är extra känslig för infektioner i tre månader efter ett sådant här lopp.

Sverige har ingen läkare med i Kuusamo. Det har Norge. Skillnaden syntes tydligt i gårdagens startlistor där tio norska åkare strukit sig medan alla svenskar ställde upp.

Efter att ha härdat ut genom tjugo minusgrader visade svenskarna olika grader av samma symptom: smärta, nedkylning och trötthet.

”Mår inte så jävla bra”

Marcus Hellner plågades så att han fick en filt och rappt leddes inomhus där han sjönk ihop och höll om sina svidande händer.

– Då man kommer i mål mår man inte så jävla bra. Och så fryser man. Det är kallt och jävligt och man vill bara försvinna någonstans, säger han.

Kjell Vegard Mykland är norska lagets läkare. Han tar till hundra procent ansvarar för de norrmän som inte startade, men pekar på befintlig forskning för att förklara varför.

– De som tävlade i dag kommer vara extra känsliga för infektioner i tre månader, visar studierna i forskningslabbet. Det är den cellulära responsen som är större och det tar mycket lång tid att ordna, säger han.

Vad riskerar att hända efter ett lopp?

– I stort sett kan det gå bra. Det är som att köra bil snabbt utan säkerhetsbälte. När det smäller blir det mycket värre. Och det vi vet händer är att man på sikt riskerar problem med luftrör och kan utveckla astma. Stora internationella studier visar att toppidrottare som är i extrem kyla, framför allt i Sverige och Finland, har 43 procents större risk för astma. Där är forskarna överens, så därför har Norge alltid med en läkare utomlands.

”Inte bra för luftrören”

Vad tycker du om att svenskarna inte har med en läkare?

– De är duktiga, har bra rutiner och har gjort helhetsbedömningar. Men för vår del är det oaktuellt, för du kan inte göra värderingar hemifrån. Det måste göras på plats.

Hur känns det för dig att se bland andra Marcus Hellner och Emil Jönsson plågas därute?

– Jag tycker det är trist att reglerna är så att de får köra. Det är inte bra för luftrören. I dalarna var det mer än tjugo minusgrader.

Rakt ut: kommer svenskarna bli sjuka mer än norrmännen nu och över VM?

– Jag hoppas inte det, men ja. Det är min bedömning och den står de andra läkarna och fysiologerna bakom.

ARTIKELN HANDLAR OM