Fredriksson får en extra chans

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Mathias Fredriksson.
SPORTBLADET

Flera återbud – då får Mathias Fredriksson en gratischans att slå sig in i VM-truppen.

– Men det krävs en topprestation, säger längdskidornas förbundskapten Joakim Abrahamsson inför lördagens världscuplopp i Otepää över 15 kilometer klassisk stil.

Halv 10 på torsdagsmorgonen fick Mathias Fredriksson ett samtal hemma i Östersund. En dryg timme senare satt han på skidlandslagets chartrade plan till Otepää.

Veteranen, som fyller 38 i februari, har inte fått plats i landslaget de två senaste säsongerna och missade OS i Vancouver. Hoppet om VM i Oslo har ändå funnits där, men har slocknat i takt med diverse motgångar, bland annat tarmparasiten.

– Det finns väl en förhoppning, men jag vet att det är sent på säsongen, och jag har inte kommit ut på världscup tidigare så det blir säkert svårt, säger han om sina VM-chanser, nyss anländ till Estlands skidmetropol Otepää.

”Har en bra chans”

Och förbundskapten Joakim Abrahamsson bekräftar att det krävs något alldeles extra för att Fredriksson ska bli VM-aktuell.

– Det är en topprestation vi pratar om. Nu har han en bra chans att visa vad han går för, det är en bana som passar honom, säger han i mobilen från hemmet i Kalix.

En förkyld Abrahamsson har liksom hela sex åkare lämnat återbud till Otepää, bara två dagar efter att truppen presenterades.

Charlotte Kalla kände sig sliten redan innan dess och bröt höghöjdslägret i Livigno i förtid, var med på Idrottsgalan i måndags, men har också drabbats av förkylning.

Ida Ingemarsdotter är på väg tillbaka efter en långvarig förkylning, men är inte heller i tävlingsdugligt skick. Maria Rydqvist känner sig sliten och har ett spädbarn att ta hand om.

”Man chansar inte”

Sofia Bleckur, IFK Mora, har kommit in i stället till damernas 10 kilometer klassiskt på lördagen. Dessutom åker Lina Andersson även milloppet förutom söndagens klassiska sprint.

På herrsidan ersätts förkylda Johan Olsson och Mats Larsson av Mathias Fredriksson och Jens Eriksson, Dala-Floda. Eriksson hoppar in även i söndagens sprinttävling, där förutom Mats Larsson även Calle Halfvarsson saknas.

Halfvarsson lämnade återbud så sent som på torsdagsmorgonen och är uttagen till U23-VM, som börjar på torsdag just i Otepää.

– Man chansar inte fem veckor före VM, säger Joakim Abrahamsson om de många avhoppen.

– Förkylningen är inte allvarlig, men tar ganska skarpt. Jag tror säkert det är samma smitta som drabbat oss.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM