Haag och Jönsson: Tack för festen, Norge!

1 av 2 | Foto: scanpix
SPORTBLADET

Så är VM över. För denna gång. En folkfest utan dess like.

En fest vi aldrig, aldrig kommer glömma. Och kanske heller aldrig få uppleva igen.

Det var Norges fest. Från start till mål. Men kanske var det lite det som var meningen. Det var ju faktiskt deras hemma-VM och är det någon gång som man vill lyckas så är det ju ens hemma-VM. Vi har vårt framför oss, som tur är. I Falun 2015. Då är det Sveriges tur att ha stolpe in. Ha marginalerna på vår sida. Publiken klädd i gult och blått istället för rött och blått.

Sverige gjorde ändå ett bra VM. Även om jag tror mångas förväntningar var ännu högre sedan det fantastiska OS i Vancouver. Då hade vi marginalerna på vår sida. Denna gång har vi inte det, inte hela vägen i alla fall. Trots det åker vi från Holmenkollen med fem medaljer, 2 guld, 2 silver och 1 brons. Ett fantastisk facit. Och jämt fördelat på dam och herr. Distans och sprint.

Vi har haft med- och motgång under veckorna här. Vi har vänt tung motgång mot framgång, bara över natt förändrades allt.

Men över hela mästerskapet har humöret varit på topp. Skratten har funnit där, tron på att vi ska lyckas finns där. Teamkänslan genomsyrar allt. Rätt skönt. Ett koncept som jag tror vinner i långa loppet.

Vill hylla publiken

Egentligen är det väl inte med och motgång jag vill skriva om, det sköter de flesta andra bra nog. Det är folkfesten jag vill skriva om. Den fantastiska folkfesten som varit här. Gammal som ung har vallfärdat till stadion. Barn på skidor, på förälderns rygg eller i pulka. De flesta med ett leende. Tänk om man skulle se det i Sverige? Barn i 10–12 års ålder som åker och ler. Barn som åker med sina föräldrar för att göra en utflykt tillsammans, inte för att träna. Det är grunden till den framgång som Norge har skördat här. Det är dessa ungdomar som ser sina idoler skida fram i skogen som kanske kommer att stå på startlinjen på ett stort mästerskap inom 10 år…

Grunden till framgång inom skidåkningen skapas när man få barn och ungdomar att TYCKA om att åka skidor. Att man förknippar det med något roligt. Här i Holmenkollen lyckades man med det. Helt perfekt!

”Helt otroligt”

Det är en omöjlighet att beskriva hur mycket folk det är här, det går som inte att sätta ord på det. Det måste ses. Den närmaste jämförelsen man kan komma är väl Vasaloppet. Där startade omkring 20 000 personer i söndags. Här ÅKTE 40 000 personer upp till tävlingarna för att titta på loppet. Över 70 000 personer tog sig upp på annat sätt. Det är helt otroligt.

Falun kommer få det tufft att mäta sig med det här mästerskapet, men jag tvivlar inte på att de kommer att försöka. Vi kommer i alla fall försöka mäta oss med denna värdnation!

Tack för detta mästerskap och tack för att ni tror på oss!

Anna Haag & Emil Jönsson