Northugs krav: Stoppa Karlsson

Norrmannen har inte glömt SVT-profilens grishån i VM

Foto: Andreas Bardell
Petter Northug
SPORTBLADET

Aldrig förr hade Skavlan gått med på ett liknande krav.

Bara timmar före inspelningen krävde Petter Northugs stall att SVT-krönikören Jonas Karlsson ströks som gäst.

– Vi är för försoning, men den här gången var det problem, säger redaktören Håkan Lahger.

En vecka har gått sedan Petter Northug klev sidleds över mållinjen i Holmenkollen, tog VM-guld och mötte lika delar hat och kärlek. När norrmannen i går frågades om han hade blivit förbannad om en svensk gjort samma sak kom svaret från honom som en blixt:

– Ja.

Northug förtydligar att det var en stundens ingivelse som låg bakom hans agerande.

– Det tryck som var på stadion var enormt. Du blir präglad av det. Då gör du saker som du inte hade planlagt.

Från varg till gris

Den argaste offentliga rösten tillhörde Jonas Karlsson. SVT:s krönikör sa att Petter Northug gjort sig känd som en varg, men nu mer agerade som en gris. Uttalandet fick Northug att skälla tillbaka och presschefen Otto Ulseth att beskriva svenska sport-journalister som ”en börda för nationen”.

I går spelades talkshowen Skavlan in. På morgonen var planerna fortfarande att åkaren och krönikören skulle mötas och prata ut om händelsen. Men Northugs agent ringde ett par timmar före inspelningen och krävde att Karlsson skulle strykas.

SVT lydde.

– Det är väldigt ovanligt att någon har synpunkter på gästerna. Det brukar aldrig var några problem, men den här gången var det så, säger programmets redaktör Håkan Lahger.

Ångrar ingenting

Hur känns det att backa för sådana krav?

– För oss är det ingen big deal. Det är tråkigt, men ingen skandal. Vi vill att gästerna ska komma dit på bra humör och inte känna sig hotade. Däremot ska andra personer normalt inte få bestämma. Under de 50 program som jag har gjort har det aldrig hänt någonting liknande.

Petter Northug gav inget rakt svar på vad han tycker om Karlsson, men ångrar inte målgången. Tvärtom tycker han sig ha hjälpt sporten med det där sidledssteget.

– Jag tror konkurrensen är viktig. Lite show på slutet kryddar det, säger han i Skavlan.

Blågul taggning

När Northug sedan får frågan om han använder någon särskild bild för att motivera sig inför hårda lopp svarar han skämtsamt:

– Jag brukar ha en bild av den svenska flaggan.