Usel i VM – nu överlägsen igen

Colognas märkliga revansch – säkrade världscupen

Foto: AP, SCANPIX, TV4
SPORTBLADET

Bäst innan VM, usel under och bäst igen direkt efteråt.

Dario Colognas praktfiasko i VM skapar frågetecken.

I första tävlingen efter mästerskapet vann schweizaren igen och säkrade världscupsegern i Petter Northugs frånvaro.

– Jag hade vunnit även om Northug varit här, säger Cologna.

Dario Cologna ledde världscupen och skulle vara den som kunde utmana Petter Northug i VM. Det slutade med en praktfiasko.

Imponerade stort

Schweizarens bästa placering i Holmenkollen var en 20:e plats och alla frågade sig vad som hade hänt. Inte blev de klokare efter lördagens uppvisning i Lahtis – bara veckan efter VM-fiaskot.

Cologna låg och kontrollerade hela de 20 kilometerna i skiathlonloppet innan han på upploppet ryckte och avgjorde lekande lätt. I och med segern säkrade 25-åringen också segern i den totala världscupen.

– Det var ett annorlunda lopp, inte bara med en samlad klunga hela vägen. Jag är väldigt lycklig över loppet, säger Cologna i TV4.

Richardsson tappade

Utmanaren i världscupen Petter Northug är sjuk och missade loppet. Cologna säger dock att han hade vunnit världscupen även om norrmannen kunnat ställa upp.

– Det ser ut som jag vunnit ändå med mitt försprång men det hade varit roligare om Petter varit här. Jag hade inte något bra VM så det hade varit fint med den duellen, säger schweizaren till norska VG.

Daniel Richardsson låg bra med och drog i slutet men stumnade fullständigt och slutade på 13:e plats.

– Jag tycker att jag hade hyfsad kontroll. Jag försökte ligga i front men i sista backlen kom de på båda sidorna. Då snubblade jag till, tappade många positioner och stumnade till, säger svensken.