Kalla satsar i Etiopien

Blir delägare – i skinnfabrik

Foto: bildbyrån
SPORTBLADET

Skinnet från höghöjdsfåren i Etiopien ska ge Charlotte Kalla nya superskidhandskar.

För längdstjärnan innebär det unika projektet också ett delägarskap och en satsning på livet efter skidkarriären.

– Det här är långsiktigt och verkligen något helt annat än vad jag varit med om tidigare, säger Charlotte Kalla.

Skidsäsongen närmar sig sitt slut för Charlotte Kalla och mellan bokslut och summering går skidstjärnans tankar till Bahir Dar i Etiopien.

I staden vid sjön Lake Tana skapas den fabriksverksamhet som Charlotte Kalla kommer att vara engagerad i, enligt planerna som delägare och i lanseringen av de nya skidhandskarna. Maskiner finns redan på plats och sömmerskor, arbetsledare och maskinister från området utbildas just nu i Polen.

– De ska lära sig att sy handskarna som kommer att göras av en annan typ av skinn än de som funnits hittills, säger Charlotte Kalla.

I området i Etiopien, som ligger på 2000 meters höjd, finns fårrasen Highland hair sheep. Fårens skinn anses vara det mest optimala för handskar och används redan till golfhandskar och lyxiga damhandskar.

”De sitter bra”

– Jag testade ett par under SM och de är väldigt följsamma och sitter bra på handen. Det är viktigt för att man inte ska få skavsår och frusna händer kan förstöra ett träningspass.

Det är handsktillverkaren lill Sport som ligger bakom satsningen. Det sjuåriga avtalet innebär inte bara att Charlotte Kalla får produkter utan är en satsning för framtiden. Enligt planen kommer hon att bli delägare i det kommersiella projeket som också har flera sociala aspekter.

– Det kommer att ge 200 arbetstillfällen, för varje person innebär det att man kan ha råd att skaffa mat till åtta, tio personer, säger Lasse Granqvist, grundare och vd för lill Sport.

”Eget varumärke”

Han hoppas och tror att Charlotte Kallas engagemang blir långsiktigt.

– Det kan bli något för livet efter skidkarriären. Det kan bli som ett eget varumärke, med skinnprodukter till exempel, säger han.

Charlotte Kalla hoppas det finns tillfälle i framtiden att besöka fabriken.

– Jag har ingen resa planerad, men finns det en möjlighet så åker jag ner, säger hon.

Längdstjärnan är just nu i fasen att avsluta sin VM-säsong, ta lite semester för att dra igång försäsongsträningen i maj.

– Jag är nöjd med säsongen, att jag blivit en mer allround åkare. Och så är jag extra nöjd med VM-medaljerna.

FAKTA

Fabriken

Fårrasen Highland hair sheep anses ha ett skinn som är optimalt för handskar. Det används för handskar inom till exempel golf. Skinnet anses vara extra följsamt och mjukt.

Fåren i Etiopien betar på 2 000 meters höjd, fabriken som etableras ligger bara ett stenkast från hagen där fåren betar.

Sömmerskor lärs upp i Polen, där lill Sport har fabriker. Om ett år kommer de första paren superskidhandskar att finnas på marknaden,

Charlotte Kallas samarbetsavtal är på sju år, men hoppet är att det ska bli längre än så.

Det är första gången Charlotte Kalla skriver ett liknande avtal.

ARTIKELN HANDLAR OM