Northug tävlade under mordhot

Fick veta efter loppet i Stockholm: ’Ville inte störa honom’

Foto: Scanpix
Norska vallachefen fick information om dödshotet och en av vallarna fick i uppdrag att följa med Northug och hålla ögonen öppna.
SPORTBLADET

Skidkungen Petter Northug slutade tvåa i Slottssprinten i Stockholm.

Efter loppet fick han veta att han tävlat under dödshot.

– Jag noterade två svenska poliser och insåg att något var på gång, säger Northug.

Northugs bok.

Petter Northug, 25, blev kung under hemma-VM i Holmenkollen med tre guld och två silver. Dessutom hånade han svenskarna när han i stafetten hyschade åt publiken och gick i sidled över mållinjen.

Men medaljerna och hånen har även en baksida. När han i mars anlände till Stockholm för att åka Slottssprinten fick polisen ta emot ett hot mot Northug, där avsändaren skulle ”ta” honom.

”Lätt att känna igen”

Den norska vallachefen Knut Nystad informerades om situationen och vallaren Kristoffer Moan fick i uppdrag, tillsammans med två uniformerade poliser, att hålla ögonen på Northug.

Skidkungen fick inget veta förrän efter loppen.

– Jag ville inte störa hans koncentration. Jag fick veta att den misstänkte var lång, hade rakat huvud och gick runt i en jacka som var lätt att känna igen. Det skulle säkert vara möjligt att upptäcka honom om han dök upp i publiken. Men tänk om han var beväpnad? säger Moan till Verdens Gang.

”Allvaret går upp senare”

Petter Northug beskriver själv händelsen i sin bok ”Gull og grønne svensker”, som släpps på tisdag:

– Det är inte vanligt att en av vallarna börjar jogga runt med mig. Jag noterade också två svenska poliser och insåg att något var på gång.

Han medger att han blev omskakad när han efter tävlingen fick reda på vad som hade hänt:

– Det kändes lite overkligt. Min första tanke var att vi nu har tagit längdskidåkningen till en ny nivå, med huliganer och sånt. Men det är klart att allvaret går upp för en senare.

Polisens presstalesman, kommissarie Ulf Göranzon, är förtegen:

– När det gäller våra säkerhetsåtgärder kommenterar vi aldrig sådant, oavsett om vi genomför åtgärder eller inte.

ARTIKELN HANDLAR OM