Totalledaren kan bryta Tour de Ski

”Vi är väldigt bekymrade”

Foto: AFP
Justyna Kowalczyk.
SPORTBLADET

Totalledaren Justyna Kowalczyk kan tvingas bryta Tour de Ski.

28-åringen besväras av en knäskada.

– Det finns en fara att hon blir tvingad att dra sig ur tävlingen, säger polska landslagets läkare Robert Smigielski till polska Gazeta.

Justyna Kowalczyk har ryckt åt sig en ledning i Tour de Ski på 26,6 sekunder före rivalen Marit Björgen och totalt en minut och sex sekunder till Therese Johaug. Men nu kan den förväntade kampen förvandlas till en norsk defilering.

”Ta ner svullnaden”

Polska Gazeta skriver enligt NRK att en knäskada kan tvinga Kowalczyk att bryta Touren.

– Vi är väldigt bekymrade. Justyna använder varje ögonblick hon får till att ta ner svullnaden hon har i knäet, säger tränaren Aleksander Vyeritelny till polska Gazeta.

Polska landslagets läkare Robert Smigielski bekräftar att 28-åringen kan tvingas kasta in handduken.

Tonar själv ner problemen

– Det finns en fara att hon blir tvingad att dra sig ur tävlingen. Hon kalkylerade med riskerna redan innan Tour de Ski och visste att hennes knä inte var bra, säger Smigielski.

Trots det gyllene läget det skulle ge i tävlingen beklagar Marit Björgen nyheten.

– Det är trist men jag tror att hon är så envis att hon kommer att kämpa sig igenom hela Touren, säger Björgen till NRK.

Kowalczyk själv tonar ner farhågorna – helt emot vad hennes tränare och läkare säger.

– Knäna var ett problem för sex månader sedan. Jag hade en operation efter förra säsongen och nu har jag inga problem med dem längre, säger Kowalczyk till norska TV2.

FAKTA

Tour de ski e fyra deltävl

1) Kowalczyk 1.00.19,8, 2) Björgen +26,6, 3) Johaug +1.06,6, 4) Randall +3.02,1, 5) Aino–Kaisa Saarinen, Finland, +3.04,9.

Sv plac

6) Kalla +3.10,7, 26) Haag +5.20,4, 35) Ingemarsdotter +6.06,3, 38) Larsen +6.28,3, 46) Rydqvist +7.47,3, 52) Brodin +8.23,9.