”Fel att fokusera på halvnakna damer”

Skidstjärnorna rasar mot närgångna tv-bevakningen

Foto: SVT
SPORTBLADET

TV visade bilder när skidåkarna bytte om.

Nu har norska stjärnorna Margit Björgen och Therese Johaug reagerat mot den närgångna bevakningen.

– Man måste fokusera på det som händer i loppet i stället för halvnakna damer. Detta är fel, säger Björgen till NRK.

Det tyska kamerateamet var mycket närgånget efter att åkarna passerat mållinjen vid Tour de Ski-tävlingarna i Oberstdorf i helgen, där svenskorna Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Lisa Larsen, Hanna Brodin och Maria Rydqvist deltog. När de norska åkarna bytte om filmades det och visades i direktsänd tv, bland annat i SVT.

”Borde besparat oss detta”

Enligt NRK var det tydligt att de norska åkarna kände sig obekväma med att filmas halvnakna. Sändningen gick i mängder av länder och damerna i den norska landslagstruppen har nu reagerat starkt på det inträffade.

– Det är inte speciellt kul att få en kamera rakt upp i ansiktet när man står och byter om. Vi är vana att byta om både här och där, så det är inget som generar oss, men de borde ha besparat oss detta, säger Therese Johaug till NRK.

– Nu måste vi ställa krav till Fis (internationella skidförbundet) om ett tält i målområdet, men tv borde ju har mer hyfs än så, säger Marit Björgen.

”Har sagt till Fis”

Den norska landslagsledningen har nu lämnat in en skarp protest mot det som hände.

– Sånt här ska inte få ske och damerna har sagt att de inte trodde att det här skulle inträffa under en skidtävling. Därför har vi sagt till Fis. Vi hoppas att de gör något åt det och att detta var ett misstag, säger landslagschefen Vidar Löfshus till NRK.

Fis tävlingsdirektör Jürg Capol lägger sig platt för kritiken:

– Det är inte vår önskan att man filmer åkarna vid den tidpunkten. Damerna behöver få sin tid att slappna av byta om i lugn och ro, säger han till NRK.