TOUR DE SKIT

Bergström: Ett dygn på plats var allt jag gav touren – sedan dödsförklarade jag den

Foto: BILDBYRÅN
utan chans Teodor Peterson och de andra svenskarna har underpresterat i Tour de ski och ligger långt ifrån täten.
SPORTBLADET

Toblach, Italien. Åh, denna känsla av att stå i januarikyla, pressa näsan mot ett fönster och därinne se snyggingar dansa, eldar brinna, dresserade ekorrar uppträda, underkläder hänga i kristallkronorna och vinpölar glittra mot parketten.

Vinterns Tour de ski är en ambulerande brakfest.

Synd att svenskarna nöjde sig med breakfast.

Hu? Bygga en ingress på en ordlek?

Ja, något ska man roa sig med när tävlingen tappat blågul lyster. Prova själv medan du ser dagens etapp.

Med bokstäverna i ”Tour de ski” kan du exempelvis bilda ”orkstudie”.

De fem tävlingsdagarna har härdat vissa åkare och nött andra. Charlotte Kalla är inte spänstig nog att topprestera i nio lopp under elva dagar, men andra svenskar är mer slitna. I prologen tog Hanna Brodin Sveriges hittills enda pallplats, men efter gårdagens misslyckande låg hon på plats 50 i totalen och lämnade tävlingen. Världsmästaren Ida Ingemarsdotter gav i går upp i sin kvartsfinal och slöåkte i mål. Anna Haag och Daniel Richardsson klarade inte kvalet.

Tråkig läsning? Ska vi pyssla i stället?

Med bokstäverna i ”Tour de ski” kan du bilda ”otursdike”.

Det vore hjärtlöst att påstå att Marcus Hellner klantade sig i kvartsfinalen. Han såg ut att ta täten i en trång stigning men fastnade med skidspetsen i någon sorts driva, dike eller vall. Skidorna tvärställdes, farten försvann och han tvingades jaga. Två gånger därefter var han snabbast: när han åt upp avståndet till fältet (men förlorade spurten) och när han behöll skidorna på och gled igenom den mixade zonen utan att prata med pressen eller landslagets presschef.

Party i täten

Hellner har i touren blivit bortvallad två gånger och ramlat en. Han har stark form men är ändå bara åtta i totalen. Det gör mig lika nedslagen som jag blev av Kallas infektion.

För ett par minuter framför vårt gäng är det party. Ingen av de tidigare fem upplagorna av Tour de ski har haft två liknande tätstrider samtidigt. Petter Northug och Dario Cologna blåser liv i herrbalunsen, Marit Björgen och Justyna Kowalczyk är festfixare hos damerna.

Bättre slalomklättrare än ledarna

De fyra är anmärkningsvärt kompletta. De saknar i stort sett plumpar i årets tour och byter ledarposition i totalen som två samkörda danspar. I går vann Cologna kvalet före Northug. Björgen vann damernas och Kowalczyk var tia, men polskan reparerade det med att slå norskan i kvartsfinalen. Till slut var alla fyra på pallen.

Bakom dem håller Therese Johaug och Alexander Legkov fast i tredjeplatserna. De båda stämningshöjarna kommer säkert tugga sig närmare i näst sista etappen och är klart bättre slalombacksklättrare än ledarna.

Tre etapper återstår. Arrangörerna borde byta elljusen mot spegelbollar och granruskorna som utgör linjer mot tomtebloss.

Om skidturnén är en karneval står jag utklädd till narr. Jag hade förhinder de första fyra etapperna och mötte upp turnén i Toblach. Väl på skidstadion var Marcus Hellner redan bortvallad och Charlotte Kalla i färd att halka efter. Dagen efter, mitt i semifinalerna, smet jag. Hellner hade just nyttjat en trilsk treårings rörelseschema för att ta på sig överdragskläder och gett en kort intervju när jag kutade mot perrongen.

Nu sitter jag på tåget härifrån. Det är kroppsvarmt i kupén, granskog utanför, på de norditalienska småstadsstationerna har de lokala rasisterna klottrat sina budskap på tyska.

Ett dygn på plats var allt jag gav touren. Sedan dödförklarade jag den ur svensk synpunkt och drog.

Jag vet att alla inte sympatiserar med mitt val. Många svenskar blir halvnorska, liksom gul-blå-röd-vita, när Petter och Marit tävlar.

Om ni finner min dödsdom provocerande får ni gärna mejla klagomålen till mig. Med bokstäverna i ”Tour de ski” kan ni exempelvis bilda ”....o du er skit!”

FAKTA

SÅ HAR DE SVENSKA INSATSERNA VARIT

Charlotte Kalla

Platser: 9-11-8-6-17-11.

Total: 5.

Kommer inte nå pallen, men har kämpat starkt trots sjukdomstrassel.

Marcus Hellner

Platser: 4-29-9-4-48-21.

Total: 8.

Svag trea, men har sett stark ut trots omständigheterna.

Lars Nelson

Platser: 82-42-58-25-41-66.

Total: 30.

En lyckad dubbeljakt räddar debutantens position.

Emil Jönsson

Platser: 41-26-38-42-8.

Total: 31.

Föll olyckligt i första sprinten, var för svag i andra.

Teodor Peterson

Platser: 54-53-10-40-59-9.

Total: Bröt som 37:a.

Var med för sprintarna och skötte dem godkänt.
 

Anna Haag

Platser: 28-37-24-16-23-34.

Total: 26.

Fredrik Jonsson

Platser: 67-44-38-30-46-62.

Total: 35.

Ida Ingemarsdotter

Platser: 17-40-5-39-26-27.

Total: 37.

Lisa Larsen

Platser: 32-38-53-33-42-58.

Total: 40.

Hanna Brodin

Platser: 3-53-38-53-49-41.

Total: Bröt som 41:a.

Maria Rydqvist

Platser: 60-54-49-40-40-42.

Total: 42.

Daniel Richardsson

Platser: 52-20-49-88-29-41.

Total: Bröt som 61:a.
 

Jury: Kristoffer Bergström.

ARTIKELN HANDLAR OM