”Det var förutbestämt”

SVT: Tävlingschefen sade det före juryns sammanträde

SPORTBLADET

Efter att Petter Northug friats för sitt regelbrott i Tour de Ski riktar SVT:s profiler hård kritik mot Internationella skidförbundet (Fis).

Enligt experten Anders Blomquist var den friande domen ”förutbestämd”.

– Högste Fis-chefen stod och sade det före den så kallade ”oberoende” juryns sammanträde, säger kommentatorn Jonas Karlsson.

Daniel Richardsson dömdes till sista tid plus en sekund när han bröt banmarkeringen under Tour de Ski. När Petter Northug även han gick utanför banan på torsdagens etapp riskerade han samma straff – men friades.

Efter att norrmannen bara varnats anklagar SVT:s profiler nu Fis för att straffet var förutbestämt.

”Vi visste det på förhand”

– Det allra värsta är att vi visste på förhand att det skulle bli så här. Det var förutbestämt och det är bedrövligt, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

– Vi hade en intervju med högste Fis-chefen Jürg Capol före juryns sammanträde och då sade han att det förmodligen skulle bli ett gult kort för Petter Northug vilket den så kallade ”oberoende” juryn sedan kom fram till, säger Blomquists kollega Jonas Karlsson.

Capol hävdar i sin tur att situationen inte går att jämföra.

– Det är inte orättvist. Richardssons situation är helt annan. Det är ingen skillnad om man heter Northug, säger Capol till SVT.

”Vet vad mäktiga män gör i Italien”

Northugs regelbrott gav honom möjligheten att spurta till sig andraplatserna på jaktstarten och därmed få tio bonussekunder i kampen om andraplatsen.

– Det är en katastrof att han med fusk kan ta de bonussekunderna, säger Blomquist och fortsätter.

– Det är en parodi. Vi är visserligen i Italien och vet vad mäktiga män kan göra med rättvisan här men att idrotten ska tillåtas att hamna i ett sådant läge. Man dömde Daniel Richardsson alldeles för hårt och då målade man in sig i ett hörn för det straffet kan man inte ge Petter Northug. Det är en skandal att man behandlar människor olika. Det är bedrövligt dåligt.