”Folk tror att Petter är oslagbar”

SPORTBLADET

Marcus Hellner gick ut 44 sekunder bakom Petter Northug, men utklassade ändå den store dominanten.

Nej, norrmannen är inte alls omöjlig att besegra man mot man.

– Det här är gott för sporten. Folk tror att Petter är oslagbar, säger förbundskaptenen Joakim Abrahamsson.

Åt Dario Cologna fanns inget att göra åt – schweizaren gjorde ett mäktigt lopp uppför backen i Val di Fiemme och gick i mål som ohotad etta i Tour de ski. Men de övriga i toppstriden hade ingen chans att matcha Marcus Hellners urstarka klättring. Petter Northug startade 44 sekunder före svensken men hade ingen möjlighet att vare sig hålla undan eller haka på när han hunnits ikapp.

– Det är bland det mest imponerande skidloppet som jag har sett, säger Joakim Abrahamsson lyriskt.

”Enorm tävlingsjävel”

Framförallt är förbundskaptenen stolt över Hellners inställning – att han kunde vända vallningsmissar, skidstrul och ursinnig ilska till att prestera på absolut max. På de avslutande tre etapperna har svensken varit fullständigt överlägsen mot allt och alla.

– Det är en man med en enorm tävlingsjävel. Han är så målmedveten, så inställd på att han bara ska lyckas. Tour de ski har varit det stora målet, ingenting skulle få stoppa honom. Det är en man som tränar enormt hårt och tål tuff belastning, även repetitiv sådan.

Att Hellners kamp mot Northug gick hem i tv-sofforna förvånar inte Abrahamsson.

– Det är de tre starkaste, Cologna, Northug och Hellner, som gjorde upp om det här. Man förstår att tv-tittarna tycker det är enormt kul att följa.

Vad betyder det att slå Northug i en man mot man-duell?

– Folk tror att Petter är omöjlig att slå men Marcus visar det nu, och visade på VM-sprinten i fjol. Cologna har också visat det. Det är gott för sporten.

Hur har Marcus firat?

– Det har varit mat, bad, bastu och en massa glädje. De har haft det riktigt gott i gruppen.