”Är omöjligt med normal träning”

Björgen anklagas för att vara dopad

1 av 5 | Foto: Scanpix
Norskorna Therese Johaug och Marit Björgen vid den norska idrottsgalan 2012.
SPORTBLADET

Bilderna på Marit Björgens muskulösa armar har väckt stor uppmärksamhet.

Nu anklagar Finlands förre landslagstränare Kari-Pekka Kyrö den norska skidstjärnan för att vara dopad.

– Med rätt “cocktails” kan du få en sådan effekt, säger Kyrö till finska iltalehti.fi.

Kari-Pekka Kyrö.

2001 ledde Kari-Pekka Kyrö det finska landslag som orsakade en av skidsportens största dopningsskandaler genom tiderna. Nu säger Kyrö, som själv blev avstängd för sin inblandning i fusket för tio år sedan, att norskan Marit Björgen måste vara dopad.

”Omöjligt med normal träning”

Bakgrunden är bilderna på den 31-åriga norskans muskulösa överkropp som skapat stor uppmärksamhet.

– De stora musklerna, låga kroppsfettet, starka blodvärdena och goda hälsan under en tävlingssäsong – den kombinationen är omöjlig med normal träning. Men med rätt “cocktails” kan du få en sådan effekt, säger Kyrö till finska iltalehti.fi.

– Det där klarar du inte enbart med hjälp av vanlig träning. Men det du inte fått av Gud kan du få en av norsk idrottsläkare.

Anklagelserna har väckt stor ilska i Norge. Norska skidlandslagets läkare tillbakavisar bestämt alla dopningsanklagelser mot Björgen.

”Han vet allt om dopning”

– Jag kan bara säga att allt med Marit är helt naturligt. Det finns bara naturliga ingredienser i Marit. Påståendena är tagna ur luften, säger Dag Lunder till Dagbladet.

Björgen har själv informerats om Kyrös utspel men valt att inte kommentera påståendena.

– Hon har den kropp naturen gett henne. Det är tråkigt att det kommer sådana anklagelser. Utöver det har Marit inga kommentarer, säger landslagstränaren Egil Kristiansen till tidningen.

Kristiansen går istället till motangrepp mot Kyrö.

– Det här hamnar i toppen bland alla idiotiska saker Kyrö har sagt och gjort. Men han är ju expert på det här området. Han vet allt om dopning.