Northug får en miljon för att åka Vasaloppet

Kommer att tjäna storkovan på att börja köra långlopp

Foto: ANDREAS BARDELL
Petter Northug.
SPORTBLADET

Petter Northug kommer tjäna 110 000 kronor per mil i Vasaloppet.

Norrmannen har ingått ett avtal som ger honom över en miljon för att kunna satsa på långlopp.

– Jag sätter en seger i Vasaloppet högre än att vinna femmilen i Holmenkollen, säger Northug.

Petter Northug, 26, gör en storsatsning på långlopp. Rent ekonomiskt är det en riktigt bra affär. Norrmannen kommer att tjäna över en miljon. Det är ungefär - 110 000 kronor per mil - i det nio mil långa loppet mellan Sälen och Mora.

– Petter kör inte långlopp för att tjäna pengar. Men nu när han har bestämt sig för att köra långlopp måste han orientera sig i miljön. När valet föll fick han en ny sponsor. Och ja, det är intäkter i det. Men belopp kommenterar jag inte, säger Otto Ulseth, Northugs presstalesman till VG.

Många ville sponsra

När det stod klart att Petter Northug ville satsa på långlopp var det många sponsorer som ville knyta den 26-årige norrmannen till sitt lag. Men det blev Team United Bakers, samma lag som skidlegenden Thomas Alsgaard och Vasaloppssegraren Jörgen Brink representerar.

– Vi har ingått ett treårigt samarbete med Petter som innebär långlopp och produktutveckling, säger Remi Goulignac, United Bakers till VG.

Det är inget tvivel om att sponsorerna står för en stor del av Northugs lön. Om norrmannen är värd lönen återstår att se den fjärde mars när Vasaloppet går av stapeln. Nästan 16 000 åkare kommer delta men fokus kommer nog ligga på norrmannen. Och det är ingen hemlighet att Petter Northug värderar en seger i Vasaloppet högt.

– Jag sätter en seger i Vasaloppet högre än att vinna femmilen i Holmenkollen, säger han till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM