Dubbelt Åsarna i SM-sprintstafetter

Foto: Bildbyrån.
Hanna Brodin och Ida Ingemarsdotter jublar efter segern i SM.
SPORTBLADET

Ida Ingemarsdotter och Hanna Brodin, samt Teodor Peterson och Johan Eriksson såg till att det blev en gulddubbel för Åsarna i torsdagens SM-sprintstafetter i längdskidor.

– Planen är att köra allt i SM, säger Ingemarsdotter till TT.

I damloppet visade Ida Ingemarsdotter och Hanna Brodin att två plus fyra kan bli ett. Åsarna-duon följde upp onsdagens silver och fjärdeplats i skiathlon med en överlägsen seger. Landslagsåkarna vann ju sprintstafetten i världscupen i Milano nyligen, där Ingemarsdotter dessutom tog sin första individuella världscupseger.

Ingemarsdotter form tycks hålla i sig. Timeouten före jul fick synnerligen god effekt.

En dag i taget

– Loppet i går var mitt första långa lopp på tre veckor, senast var i Tour de ski, sade Ingemarsdotter.

– Det har känts bra ända sedan dess. Planen är att köra allt i SM, men jag tar en dag i taget.

Ingemarsdotters fokus ligger på sprintcupen i världscupen, där hon ligger sexa.

– Jag var sexa för två år sen, det skulle vara kul att slå det, sade hon.

Bakom guldduon tog IFK Moras Helene Söderlund och Eva Svensson silvret knappt före IFK Umeås Linda Danwind-Malm och Linn Sömskar.

Kamp om herrguldet

Teodor Peterson, som körde ihop med Johan Eriksson, fick slita desto mer för att säkra SM-guldet i herrloppet. Flera lag var inblandade i medaljstriden ända fram till sista sträckan, där Peterson snabbt hämtade in Piteå-åkaren Jesper Modins försprång och var först upp på den tyngsta backen.

I mål skiljde det bara fyra tiondelar mellan landslagsåkarna. Modin körde ihop med Johan Westerlund. Bakom tätduon knep IFK Umeås Markus Ottosson bronset tiondelen före Robin Bryntesson i Sollefteå.

Peterson vann sprinten i Kuusamos minitour i världscupen före jul och ligger trea i sprintcupen. Det här var det tredje SM-guldet för Peterson – men han saknar en individuell SM-triumf. Han har en gyllene chans på söndag, då SM-veckan avslutas med den klassiska sprinten.

– Jag får prova det, det blir tufft, sade Peterson.

ARTIKELN HANDLAR OM