Nytt Hellnerguld efter sekundstrid

Johan Olsson föll på mållinjen – igen

SPORTBLADET

Segermarginalen blev bara 0,9 sekunder.

Men precis som i onsdagens skiathlon snodde Marcus Hellner, Gellivare, SM-guldet på 15 kilometer fristil framför näsan på Åsarnas Johan Olsson.

– Ett helt okej lopp. Fast jag tyckte jag hade lite svårt att trycka på i backarna, sade segraren, som nu blev svensk mästare för sjätte gången.

Foto: Bildbyrån
Hellner tog hem SM-guldet i 15 kilometer fristil.

För Johan Olsson verkar det däremot som förgjort att vinna när det handlar om SM. Silvret var hans nionde i karriären – det första guldet väntar han fortfarande på.

– Jag orkar inte räkna silvren längre. Det är surt att åka på däng på slutet så här men jag hade ju hans tider att gå på, så det var inget snack i dag, sade Åsarnaåkaren som startade sist.

Ren duell

Loppet blev från första till sista stavtag en ren duell mellan landets två i särklass bästa skidåkare just nu.

Trean Anders Södergren, Östersund, blev till slut slagen med 1.04.

Marcus Hellner startade bäst och ledde efter fem kilometer med fem sekunder. Tendensen var likadan på samtliga tre femkilometersvarv – Hellner var starkast uppför men Johan Olsson plockade in det mesta av försprånget på väg in mot varvningen på skidstadion.

Efter tio kilometer skilde mindre än tre sekunder mellan de två, men vid 12,5 kilometer hade Hellner utökat ledningen till över sex sekunder och såg ut som en given segrare.

Kom tillbaka

Men Johan Olsson kom tillbaka och var alltså till slut mindre än sekunden från att spräcka sin guldnolla.

– Jag fick bra matchning på de sista kilometrarna och visste att det var sekundstrid, så jag tog ut allt på slutet men det räckte inte, sade Johan Olsson, som inte var förvånad över att Hellner var starkast i banans tyngre partier.

– Nej, vi åker lite olika. Jag har ju tränat mycket här i skogarna och jag kände att det var ganska segt uppför, så jag försökte hålla mig lugn hela tiden i uppförsbackarna.

TT