Längdåkare tvekar inför ryska iskylan

Foto: BILDBYRÅN
Hellner och Kalla.
SPORTBLADET

En prognos på minus 25–30 grader i skidspåren.

Det gör att landslaget nu tvekar inför att åka till helgens världscuptävlingar i ryska Rybinsk. Och tyskarna har redan backat ur.

– Det finns risk att åkarna drar på sig men för livet, säger förbundskaptenen Jocke Abrahamsson.

Rybinsk, cirka 30 mil norr om Moskva är känt för att vara riktigt kallt samtidigt som världscuptävlingarna i längdskidåkning avgörs där. Förra året valde Norges landslag att stå över och på måndagen kom beskedet att Tyskland gör detsamma inför årets tävling.

Orsaken är väderläget där man enligt senaste uppgifterna beräknas få minus 25–30 grader under helgen.

Hemma i Sverige sitter samtidigt förbundskaptenen Jocke Abrahamsson och följer situationen.

Flyger på onsdag

– Vi följer det konstant men har inte tagit något beslut ännu. Fast man måste fundera både en och två gånger om man ska åka, säger han till TT.

När är deadline för er del?

– Flyget går på onsdag då det är sprinttävlingar i Moskva först (på torsdag) men det är svårt. Det kan vara minus 17 grader för att sedan ändra sig 24 timmar senare. Sedan får vi föra en dialog med varje enskild individ.

TT: Så det kan bli så att vissa väljer att åka medan andra stannar hemma?

– Ja, men i så fall följer ju servicepersonal och ledare med. Det är individen själv som får ta beslut.

Den lägsta temperaturen som Internationella skidförbundet (Fis) tillåter vid tävlingar är minus 20 grader. Dock har det vid ett flertal tillfällen genomförts världscuptävlingar där vissa partier av längdspåret har haft lägre temperaturer än så.

Kalla och Hellner anmälda

– Det här (Rybinsk) är ett köldhål och ligger kanske lite för tidigt på året för att ha tävlingar. Det finns ju stora risker med att tävla här, du kan få astamatiska besvär och förfrysningsskador, säger Abrahamsson.

– Det är många som kommer vara otroligt försiktiga.

Tanken är att man ska tävla 10 km masstart och skiathlon på damsidan där bland annat Charlotte Kalla är anmäld. På herrsidan kör man 15 km masstart liksom skiathlon. Bland svenska deltagare märks Marcus Hellner, Anders Södergren och Daniel Richardsson.

Tobias Österberg/TT