’Var världens bästa pappa’

Sonens sista ord till Sixten Jernberg

SPORTBLADET

I går gick en av Sveriges genom historien främsta idrottare ur tiden.

Omgivningen kommer ihåg en man med ett sällsynt varmt sätt att berätta och skruva upp sina historier.

Sixten Jernberg, 83, har lämnat jordelivet.

– Det sista jag sa till honom var att han var världens bästa pappa, säger ­sonen Edy Jernberg.

En av tidernas största Sixten Jernberg är en av våra främsta idrottare genom tiderna. På 50- och 60-talet tog han nio OS- och sex VM-medaljer. Här är han vid OS i Cortina 1956.

Natten till lördag, 02,44, somnade Sixten Jernberg in på Mora lasarett.

På 50- och 60-talet var Jernberg vår kanske främsta idrottare med de nio OS- och sex VM-medaljer han bärgade i skidspåret. Av alla de 15 medaljerna var åtta guld.

– Min pappa var dålig i prostatacancer en längre tid och i torsdags kontaktade de mig från lasarettet och tyckte att han var sämre. Han var det, men han hade möjlighet att vinka och klämma min hand, säger sonen Edy till Sportbladet.

’Livet på väg att ta slut’

– Han kunde säga något ­litet ord, men det syntes att livet var på väg att ta slut.

Sedan i torsdags kväll har Edy vakat vid sin pappas sida. Hela vägen, tills i går.

Vad var det sista du fick ­säga till honom?

– Att han var världens bästa pappa och att jag hoppades att han skulle få det bra.

Många av de skidåkare som inspirerats av och som träffat Sixten minns en man som hade förmågan att sprida ett leende.

– Man skrattade alltid så tårarna rann, minns Torgny Mogren.

– Han var duktig på att berätta historier. Han kanske la på lite, men det fick man ta, säger Thomas Wassberg.

’Lärt mig allt jag kan’

Under och efter sin skidkarriär har han inspirerat många svenskar med sitt sätt att vara och att träna. Han var känd som en träningsnarkoman och vann också Vasaloppet två gånger.

– Han var en så varm och snäll människa så jag tror inte att folk förstår. Han har lärt mig allt jag kan, säger Edy och får anstränga sig för att hålla tillbaka tårarna.

– Men det skrivs så mycket varma saker om honom, så då känns det bättre.

FAKTA

SÅ SÄGER SKIDPROFILERNA EFTER JERNBERGS BORTGÅNG

1) Hur minns du Sixten Jernberg?

2) Hur stor var han i skidvärlden?

Jan Ottosson

1) – Han var stor en skidåkare och människa. Många hade honom som sin idol. Sixten var känd för sina speciella träningsmetoder, han ville hävda sin kropp och var hård mot sig själv. Och det gav resultat. Han gjorde allt för att vinna. Han är helt klart Sveriges genom tidernas bästa skidåkare.

2) – Han var jättestor, alla viste vem han var. Han är ett känt namn i skidkretsarna. Han hade träskidor uppkallade efter sig och det var mitt första par - träskidor som hette Six J Elit. De ville man verkligen ha.

Niklas Jonsson

1) – Jag såg aldrig honom som aktiv men jag har ett speciellt minne med Sixten. Jag fick träffa honom vid starten av Vasaloppet och han visade sina gamla träningsmarker och berättade otroliga historier. Det kommer jag aldrig att glömma.  Han har varit en förebild med sin enorma envishet. Har man en gång träffat honom så glömmer man det aldrig. Hans starka personlighet och den där envisheten.

2) – I Sverige så vet alla vem han är, även ungdomar har hört talats om honom och hans bedrifter. Det är han och Gunde Svan som är våra största skidhjältar genom tiderna. Många har hörts talat om honom men inte sett loppen, trots det är Sixten Jernberg fortfarande ett begrepp som går hem.

Mathias Fredriksson

1) – Han var aktiv före jag föddes, men jag har sett gamla arkivbilder. Hans meritlista talar för sig själv. Jag har aldrig träffat honom men jag har hört berättelser om hur envis han var. Jag kommer ihåg hans enorma vilja.

2) – Han var en av de största. Han dominerade totalt under sina lopp. Alla hans VM - och OS-medaljer är de inte många som har. Dessutom har han vunnit Vasaloppet.

Sven-Åke Lundbäck

1) – För mig var Sixten min stora förebild och från 10 års ålder min idol. Jag minns en fantastisk tävlingsmänniska och de stora tävlingarnas mästare och hans energi

2) – Stor är han. Jag rankar honom som den största vi haft genom tiderna. Han satte ribban för oss andra.

Bjørn Dæhlie

1) – Han är en skidlegend. Han var en man som vi i min generation har hört mycket om om, och i Sverige har han alltid varit ett stort idrottsnamn.

2) – Jag har hört historier om hans meriter och träningsmetoder. Det är inga tvivel om att han var en stor skidåkare.

Thomas Wassberg

1) – De gånger jag träffat honom har vi bara haft kul och pratat historier och jakt. Han la alltid på mycket i historierna, men det får man ta.

2) – Jag finner inte riktigt orden för det. Han var en hårding på sitt sätt.

Torgny Mogren

1) – Mina första skidor var Sixtens skida, Six J Elit. Det var alltid folk runt honom och man skrattade så tårarna rann efter en. Det var kanske inte alltid sant, men han skarvade på så att man skrattade.

2) – Hans framgångar har nog tillfört en del. Genom hans sätt att vara och att träna har nog mycket gått i arv efter honom

ARTIKELN HANDLAR OM