Så ska Kalla bli nummer ett i vinter

Det här ska hon kopiera från värsta konkurrenten

SPORTBLADET

VAL SENALES. Att Charlotte Kalla har ­tränat med värsta konkurrenten Marit Björgen är ingen hemlighet.

Sportbladet kan nu ­berätta exakt vad ­Sveriges skidstjärna försöker kopiera från norskan – detaljer som ska ge Kalla VM-medalj.

– Sättet att hålla överkroppen rakare och hennes benarbete, säger Charlotte Kalla.

När skidstjärnorna samlades för en stor pressträff i Stockholm i går var Charlotte Kalla en av de mest uppvaktade.

Under den allmänna ­intervjudelen fick hon frågor om tränings­dagarna i september då hon bodde hemma hos norska konkurrenten Marit Björgen och tränade med flera åkare från norska skidlandslaget.

På frågan om vad hon kan plocka med sig från träningarna med norskorna sa Charlotte Kalla ”det behåller vi för oss själva”.

Men när Sportbladet träffade Sveriges stora VM-hopp i de italienska alperna för en vecka sedan berättade hon öppet om de tekniska detaljerna som hon hämtar i Norge och från världens bästa skidåkare, Marit Björgen.

”Kan vara ensidig”

– Det är absolut saker jag tar till mig. Som stabiliteten hon har i överkroppen när hon åker i tvåans växel. Hon är väldigt stilla med överkroppen, väldigt stark i bålen. Det är något som jag försöker utveckla, säger Charlotte Kalla.

Hon tittar dessutom extra och försöker ta efter Marit Björgens sätt att åka dubbelsidigt, alltså med båda ­benen.

– Jag kan vara lite en­sidig när jag åker. Även om det kanske varit min styrka räntar det inte av sig vid ryck då man måste accelerera och åka snabbt. Jag är bättre på vänster ben, säger Charlotte.

Dagarna hemma hos Björgen gav energi. 

Men redan i somras ­under ett läger i Sognefjäll fick Charlotte Kalla möjlighet att träna med det norska skidlandslaget.

Fick tips och råd

Den norska landslagsledningen är så öppen att de visade Charlotte Kalla videoinspelningar av de norska åkarna och gav henne tips och råd.

–  Jag körde något pass med dom och då stod ­ledarna och filmade och jag fick komma och kika på det som de hade filmat. Jag fick till exempel se ­lite tips på fotvinklar, säger Charlotte Kalla som är tacksam över möjlig­heten.

– Jag är imponerad av deras ödmjukhet, säger hon.

FAKTA

Så ska Kalla lära av Björgen

Styrketräningen.

Den rena konditionsträningen skiljer sig inte så mycket än att norskorna tränar hårdare än svenskorna. Deras styrketräning är lite annorlunda, mer funktionell.

Det mentala. 

Träningen med norskorna med Marit Björgen i spetsen ger bra sparring. Dessutom får Charlotte Kalla kraft.

Benarbetet.

Björgen är mästerlig på att använda båda benen likvärdigt. Charlotte Kalla är mer ensidig och åker helst med vänster ben först. Men för att kunna explodera snabbare måste hon utveckla benarbetet. Björgen är en förebild.

Den raka bålen.

Charlotte är imponerad av Björgens styrka i rygg och mage. Björgen åker väldigt upprätt, men bålen stilla. Det eftersträvar även Charlotte Kalla som lär sig genom att åka bakom Björgen de gånger hon får chansen och genom att granska norskan på video. Ett vanligt fel om man blir trött i överkroppen är att den faller fram i slutfasen i växel 2 (åkstilen som används när det är lite brantare uppför). Då finns en risk att skidan nyper i uppförsbackarna. Rakare bål gör att du kan glida mer på skidorna.