Sensationsseger i Sverigepremiären

Vann i första loppet som A-landslagsåkare

Foto: SCANPIX
Emma Wikén.
SPORTBLADET

Seger direkt i första tävlingen som A-landslagsåkare.

Emma Wikén var det stora utropstecknet då längdskidåkarna hade Sverigepremiär i Bruksvallarna på fredagen.

Emma Wikén är den enda nya åkaren i damlandslaget den här säsongen. Hon visade kapaciteten direkt. Åsarnas 23-åriga stjärnskott vann 5-kilometersloppet i klassisk stil med 2,4 sekunders marginal till Charlotte Kalla. Ida Ingemarsdotter var trea, 9,3 sekunder bakom.

– Jag är väldigt överraskad. Det har känts bra, men inte att det skulle gå så här bra, säger Wikén i telefon till TT efter sin oväntade seger.

Det var på sista kilometern som Wikén imponerade mest. Då kunde inte ens skiddrottningen Charlotte Kalla stå emot.

– Jag fick lite baktider på Charlotte. Jag var mellan tre och fem sekunder efter henne vid varje tidspassering, men på slutet var jag lite starkare, säger Wikén.

Uppväxt med skidor

Född och uppvuxen i den jämtländska skidmetropolen Åsarna var det naturligt att längdåkning blev Wikéns grej.

I A-landslaget har hon tagit ett avgörande kliv mot toppen.

– Det är ju världens bästa jag får vara med och träna med. Det är en lättsam grupp, sådant lugn. Alla vet precis vad de ska göra för att de ska kunna prestera som bäst och det har passat mig väldigt bra. Jag är en ganska lugn person.

Damernas landslagstränare Rikard Grip gladdes med Wikén.

– Väldigt glädjande att Wikén får visa för andra det vi har sett på träning. Hon har varit bra hela året och tagit små steg hela tiden.

– Tidigare var hon faktiskt lite bättre i skejt, men jag skulle säga att hon är lika bra i båda stilarna. Hon har utvecklats sin klassiska åkning mycket det här året.

Grip fick kvitto på att försäsongsträningen gått i rätt spår. De fem första i premiären var landslagsåkare. Den sjätte, Hanna Falk, kom 23:a men är renodlad sprinter och får chans på söndag att visa vad hon går för.

Fart på Richardsson

Daniel Richardsson vann herrarnas premiärlopp över 10 kilometer i klassisk stil. Hudiksvallsåkaren var drygt fem sekunder före Marcus Hellner och drygt sex före Åsarnas Lars Nelson.

– En bra premiär, säger Richardsson. Det här var det första rejäla fartpasset i klassiskt på länge.

Sprintspecialisten Emil Jönsson kom överraskande på sjätte plats, före distansåkare i landslaget som Jens Eriksson (sjua), Fredrik Jonsson (nia) och Anders Södergren (12:a).

Premiärhelgen fortsätter med fristilslopp, 10 respektive 15 kilometer, på lördagen och sprint, också i fristil, på söndagen.

FAKTA

BRUKSVALLARNA

Herrar, 10 km (k)

1) Daniel Richardsson, Hudiksvall, 22.15,3, 2) Marcus Hellner, Gällivare, +5,2, 3) Lars Nelson, Åsarna, +6,3.

Damer, 5 km (k)

1) Emma Wikén, Åsarna, 12.33,1, 2) Charlotte Kalla, Piteå, +2,4, 3) Ida Ingemarsdotter, Åsarna, +9,3.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM