”Naturligt att den läskiga typen fick likna Mühlegg”

Stjärnorna får se upp när André Pops gör debut

1 av 4 | Foto: PINTXO
Boken: Första mötet med bokens bov – lanthandlare Mügel.
SPORTBLADET

En läskig gubbe som heter Mügel och en norsk som backar över mållinjen.

Världscupen i längd- skidor?

Nej, André Pops nya barnbok ”Vinterkampen”.

POPS NON STOP Tv-profilen André Pops breddar sin verksamhet. Nu har han skrivit en bok om syskonen Emma och Anton som utmanar sina norska kusiner Einar och Julie i ett hemmagjort OS. En lömsk typ vid namn Mügel har dock planer som hotar hela byns framtid och kusinerna, som är hårda konkurrenter, tvingas samarbeta för att stoppa Mügel.

Folkkäre programledaren André Pops, 40, debuterar som författare och tanken på en barnbok om idrott föddes när han besökte biblioteket med sina barn.

– Det finns knappt några barnböcker som tar sport på ett seriöst och initierat men samtidigt lekfullt och lockande sätt. Det kommer ju rätt alarmerande siffror på att barn blir alltmer stillasittande och läskunskaperna försämras, säger han.

Lånar friskt

I boken hittar den skid-intresserade flera kopplingar till verkligheten. Den läskiga gubben vid namn Mügel påminner inte så lite om en viss dopad tyskspanjor.

– Eftersom jag har hämtat inspiration från verkliga personers karaktärer till mina figurer så kändes det naturligt att den oärliga och läskiga typen fick likheter med Johann Mühlegg. Det hade känts märkligt att ge honom en hjälteroll, säger Pops.

Slutet på den första grenen i Vinterkampen känns också bekant. Einar spurtar som en blixt och avslutar med att retfullt backa in över mållinjen.

– Det var svårt att gå förbi en sån stark karaktär som Northug i skapandet av en bok som handlar om kampen mellan Norge och Sverige.

Din kollega Jonas Karlsson kallade Northug för gris. Vad tycker du om Northugs agerande?

– Det var en känsla när man satt där och en annan när man hade fått lite distans. Första känslan var att det var onödigt. Men sedan... det var väl inte så farligt. Det är kul med folk som spexar.

Inte orolig för kritik

Hur tror du boken kommer att tas emot av skideliten?

– Jag hoppas att de gillar idén med en vintersportbok som uppmuntrar barnen att idrotta. Om Kalla, Northug eller någon annan skulle bläddra i boken någon gång och känner igen sig hoppas jag att de tycker att det är roligt. Det kanske inte gäller Mühlegg, men jag tror knappast att han kommer läsa den.

André Pops är inte orolig för kritik. Första omdömet har han redan fått av sina tre söner, sex, fyra och ett år gamla.

– Responsen var bra. De ville i alla fall inte släcka lampan och sova...

Några detaljer ur Pops första bok

När Pops skapade huvudpersonen Emma hade han Charlotte Kalla i tankarna. ”En varm och snäll tjej som förvandlas när det är dags för tävling”.

Svenska familjen heter Strandberg i efternamn. ”Det är en liten kombinerad hyllning till Stig Strand och Pernilla Wiberg”.

Den snälla gubben heter Svanberg och har mössan på sned som Gunde Svan och ett skägg som Thomas Wassberg.