– Har varit fokus på mina muskler

Björgen om nya dopningsanklagelserna mot Norge

1 av 5 | Foto: Scanpix
Norskorna Therese Johaug och Marit Björgen vid den norska idrottsgalan 2012.
SPORTBLADET

GÄLLIVARE/STOCKHOLM. I helgen sänds den omtalade dokumentären "Sinivalkoinen Valhe" (En blåvit lögn) i norsk TV med anklagelser om dopning i landet under storhetstiden på 1990-talet.

Anklagelser som diskuteras inför världscupspremiären i helgen.

– Det är klart att det hjälper inte så mycket, folk har en uppfattning oavsett. Man blir lite hjälplös i en sådan situation, säger Marit Björgen.

Dåvarande landslagschefen Erik Röste och storåkaren Björn Dählie har reagerat kraftfullt mot anklagelserna om dopning i norsk skidåkning på 1990-talet.

– Det är chockerande påståenden och är bortom det livet vi levde, säger Dählie.

Den kommande dokumentären har fått stor uppmärksamhet i Norge och kastar en skugga över helgens världscuppremiär i Gällivare. På fredagens pressträff fick bland annat de senaste årens suverän på damsidan Marit Björgen frågor om anklagelserna.

”Hör till sporten att bli beskylld”

– För min del påverkar det inte, det viktigaste är när man själv vet vad man håller på med. Det hör till sporten att man blir beskylld, det är något man får leva med men så länge man själv vet vad man håller på med så är det ingen fara, säger 32-åringen.

Anklagelserna riktar sig mot åkare långt före din tid, men finns det risk för att det slår mot dagens norska landslag?

– Så kan det kanske vara, men nu har jag inte satt mig in i saken eller sett dokumentären, så jag har ingen kommentar till den. Men det är klart att det hjälper inte så mycket, folk har en uppfattning oavsett. Man blir lite hjälplös i en sådan situation.

Norskan säger samtidigt att hon påverkades mer av dopningsryktena tidigare i sin karriär, framförallt när hennes kraftiga muskulatur startade spekulationer om fusk.

– Det har varit fokus på mina muskler, det har det.