Kalla känner sig hemma i Gällivare: ’Miljön passar mig’

Laddad 10 km fritt brukar passa Charlotte Kalla – som i dag har stort stöd i världscupspremiären.
SPORTBLADET

Fokus är på Gällivarebon Marcus Hellner, men det är i stort sett hemmaplan även för Charlotte Kalla.

– Det kommer massa släkt och vänner och hejar, säger hon.

Hellnerstadion kommer i dag och i morgon också att fyllas av Kalla-fans.

Den svenska damstjärnan har stort stöd i världscupspremiären.

– Det här är som hemmaplan för mig. Här har jag gått på skidgymnasiet och det är inte långt från Tärendö där jag växte upp. Jag vet att banorna och miljön passar mig och hoppas få till ett bra lopp, säger Charlotte Kalla inför dagens race.

”Är en Kalla-distans”

Norska stjärnan Therese Johaug säger till Sportbladet att lördagens individuella start är en Kalla-distans. Det vet Charlotte om, men ser hellre till att fixa ett bestående minne från just 10 km fritt på VM senare i vinter:

– Det är inte Gällivare jag tänker blicka tillbaka på efter säsongens slut, det är inte så jag vill att det ska vara. Det är VM jag vill tänka på…

FAKTA

GUIDE – dagens tävlingar

10 km fri stil, damer

Start: 10.30.

Favoriter: Marit Björgen, Norge, Therese Johaug, Norge, Justyna Kowalczyk, Polen, Charlotte Kalla, Sverige.

Andra svenska hopp: Anna Haag.

Kommentar: Ska Charlotte Kalla lyckas utmana den starka trion på hemmaplan i Sverige. 10 km fri stil är Kallas distans, men frågan är om det räcker till seger. Varning för Therese Johaug som var grymt stark i genrepet förra helgen. Kowalczyk säger till Sportbladet att hon är osäker var hon står.

15 km fri stil, herrar

Start: 12.30.

Favoriter: Marcus Hellner, Sverige, Dario Cologna, Schweiz, Petter Northug, Norge, Alexander Legkov, Ryssland och Johan Olsson, Sverige.

Andra svenska hopp: Daniel Richardsson.

Kommentar: Ska Hellner vinna igen på hemmastadion? Inte givet. Dario Cologna är det största hotet. Sen vet man aldrig var man har Johan Olsson, inte Petter Northug heller för den delen.

ARTIKELN HANDLAR OM