Thorén: Kaxige Northug viktig för längdsporten – men långt ifrån enda hotet för svenskarna

SPORTBLADET

GÄLLIVARE. Han har hetsat sina svenska konkurrenter och folket i Gällivare.

Cirkus Petter är i gång – och jag uppskattar varje sida av det.

Men låt oss inför premiären påminna oss själva att världscupen inte bara är Petter Northug mot svenskarna.

Eller som Dario Cologna sa lite skämtsamt:

– Och nu kommer du till den bästa.

Petra Thorén.

Det var lite som ett enda stort glatt mingel uppe på Hellnerstadion i går förmiddag.

Åkare som inte sett varandra på en hel försäsong kramades och småpratade med varandra, Marit Björgen letade febrilt efter sina skidor, Marcus Hellner såg lite småtrulig ut, Finlands tränarchef Magnar Dalen gick som vanligt omkring och myste och de svenska vallarna liksom spratt av glädje över av att ha hunnit klart med allt testarbete i tid.

Alla väntade på de stora rubrikerna

Först när feststämningen börjat lägga sig och de flesta gått hem, gled världscupens stora kung in.

Petter Northug kände på Hellnerstadions spår utan att avslöja en min.

Ungefär lika konturlöst blev det senare på eftermiddagen när Petter Northug höll presskonferens ensam, de andra norska herr-åkarna hade avböjt att få sitta samtidigt vid podiet då de visste att de inte skulle få några frågor.

Presskonferensen var välbesökt, pennorna vässade. Det var som att vi alla förväntade oss att Petter Northug skulle leverera citaten som skulle få sajterna att skaka.

Jag ska inte kasta sten i glashus, var ju själv där för att höra om det kom några nya utspel från norrmannen, men nu var Petter som Petter också kan vara ibland. Trött, lite loj och ganska ointresserad, även kring rena skidfrågor. ”Han har sagt att uttalandena kommer under påslag av adrenalin, han tänker inte på det” berättar barndomsvännen och landslagskollegan Eldar Rönning för mig.

”För kaxigt med en staty”

Och visst det krävdes ett riktigt rampljus, de starka strålkastarna mot scenen på Vassaratorget innan Petter Northug bjöd på ett guldkorn igen några timmar senare.

Har du ingen stadion, staty eller återvändsgränd uppkallad efter dig? frågade konferenciern Roberto Vacchi.

– Det är för kaxigt,... svarade norrmannen.

Att han efter veckans kommentarer om att det väl inte skulle komma mer än tio åskådare till Gällivare så var det kanske ett

bevis på hans popularitet i Sverige när han inte möttes av ett enda burop utan bara glädje.

Petter Northug är viktig för längdsporten.

Längdsporten behöver en vass käft och just nu sitter den på en kille som även presterar i spåren. Så låt Petter Northug-show starta och pågå hela vintern. Ofta och intensivt.

Men när jag nu slagit fast det och ägnat en stor del av utrymmet åt att hylla Petter Northugs närvaro som både skidåkare och person så låt mig också uppmana oss alla till att höja blicken från norrmannen och alla svenskar.

Det finns så många andra att se i herrarnas världscup.

Jag passade i går själv på att tala lite närmare med tre av dem:

Dario Cologna, Devon Kershaw och Alexander Legkov.

Jag fick veta att kanadensaren ökat bålstyrkan och armstyrkan för att bli bättre i tempoväxlingarna, att ryssen Legkov tränat stenhårt, att han funderar på att flytta till Davos, kanske bli kompis med Emil Jönsson och träna lite med Dario Cologna.

Jag lärde mig också att försynte, fantastiske Dario Cologna inte bara är världens mest kompletta skidåkare utan också har en skön självdistans.

Och att han kan spåren kring Hellnerstadion så väl att Gällivarebon Marcus får se upp.

ARTIKELN HANDLAR OM