Hennes egentliga utmaning: Träna lika mycket som Björgen

Petra Thorén om Kallas chanser att komma ikapp giganten

Foto: BILDBYRÅN
Charlotte Kalla blev fyra igår.
SPORTBLADET

När Charlotte Kalla stod och förklarade sin vurpa med gråten i halsen och svarta ögon ville jag ta henne i famn och säga: jösses, ingen fara, det här löser sig.

Visst, Sveriges stora skidstjärna måste lära sig att stå på benen, men det finns en utmaning som är större än så – hur ska Charlotte Kalla nå Björgen-nivå? Enligt tränare Magnus Ingesson; med en ökad träningdos på 10-15 procent.

Petra Thorén.

När jag träffade Charlotte Kalla och Caroline Klüft för en intervju nyligen talade vi om hur lätt det är att bli fast i ”duktiga-flickan-syndromet”.

I går hade jag önskat att Charlotte Kalla hade frigjort sig lite från begränsningarna det kan innebära och exploderat framför tv-kameran och våra bandare. Varit lite mindre ordentligt och vräkt ur sig att ”vad sjutton, jag trillade, shit happens, nu går vi vidare”.

Nu kämpade hon sig tappert igenom våra frågor med darr på läppen (vad hände, ingen har väl fortfarande sett fallet?) och pumpades ytterligare senare i Vinterstudion.

Stöp på näsan i Whistler

Charlotte Kalla har en historia när det gäller vurpor. Vissa har vi sett i tävlingar. Själv glömmer jag aldrig när Charlotte, på sista lägret inför OS i Whistler, stöp på näsan mitt framför Sportbladets kamera – på en raksträcka.

Det var bara vi som såg.

Det var retsamt och lite irriterande för Charlotte Kalla.

Några dagar senare vann hon OS-guld.

Så när Charlotte efter första (någon som säger emot?) vurpan på två år i stora lopp har skakat av sig besvikelsen, nöjt konstaterat att hon blev fyra trots fadäsen, så är det dags att lyfta blicken.

Lite sent mot VM, men mot OS.

Vad krävs för att Charlotte Kalla ska ta ytterligare ett kliv mot världens topptrio: Marit Björgen, Therese Johaug och Justyna Kowalczyk?

”Jag ligger på gränsen”

Jag misstänkte att Charlotte Kalla och hennes tränare Magnus Ingesson grunnat på samma sak, senast 25-åringen vann ett världscupslopp var i Canmore i februari 2010.

Och visst, det har de.

Lustigt nog är det under Charlottes besök i Norge som insikten har kommit. Therese Johaug tränar kring 1 000 timmar trots att hon bara är 24 år, Marit Björgen ligger på mellan 900 och 950.

”Det är nog det år jag tränat mest, jag ligger på gränsen nu och behöver längre och längre återhämtning” säger Marit Björgen.

Charlotte Kalla ligger kring 870.

Behöver öka ytterligare

”Vi trodde vi låg i paritet med dom men de tränar ganska mycket mer. Man måste upp och nosa vad gränsen går”, säger Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla har ökat sin dos inför den här säsongen, men kommer att behöva öka den ytterligare inför nästa år. Ett OS-år vill hon förstås inte ta risken att överdosera, men sen efter Sotji krävs en utvärdering och ett ställningstagande.

”Ska man upp ett snäpp till måste man ta tid från annat. Det är en fråga vad man vill och hur mycket man är beredd att offra”, säger Ingesson.

Den frågan behövde jag aldrig ställa till Charlotte Kalla i går.

Hur mycket hon vill, hur frustrerad hon blir när det inte går vägen gick lätt att avläsa i hennes ögon.

ARTIKELN HANDLAR OM