Han ska knäcka sin skräckbana

Emil Jönsson kämpar mot Kuusamo – och mot Northugs hån

”han kan inte provocera hela tiden” Emil Jönsson försöker att inte ödsla någon energi på Petter Northug inför helgens världscuptävlingar i Kuusamo. ”Vi vill åka skidor”, säger 27-åringen om det svenska skidlandslaget.
SPORTBLADET

Emil Jönsson är tillbaka på skräckbanan i Kuusamo.

Inför mini-touren i Finland ger sprintstjärnan sin syn på mardrömsbacken, nya upplägget – och Petter Northugs senaste utspel.

– Jag tycker han pratar mycket strunt Petter, men visst det är kul att han håller igång, säger Emil Jönsson.

I morgon får Emil Jönsson testa VM-distansen klassisk sprint, första distansen på mini-touren i Kuusamo.

Han gör det på en bana som han har dålig erfarenhet från.

– Jag är lite orolig för den här banan, jag har skadat mig här förr. Det är en backe på slutet som stiger in mot upploppet och där har det smällt. Kylan här gör ofta att det är svårt att hålla musklerna varma, säger Emil Jönsson.

Skadeproblem

Han är en av världens absolut bästa sprintåkare, och har vunnit sprintcupen två gånger. Men han har dragits med skadeproblem i de muskulösa benen.

Inför säsongen har han dock arbetat hårt med att minimera riskerna.

– Vi gjorde tester och det visade sig att jag låg högt på en skala och hade hög risk att bli skadad på väldigt många delar av låren. Nu är vi i normalläge, berättar Emil Jönsson.

Regelbunden rörlighets-träning, flera gånger om dagen, är lösningen.

Han gjorde en bra första sträcka på herrarnas stafett i Gällivare förra veckan då Sverige kom tvåa efter Norge och en viss Petter Northug, som firade med att vifta med en svensk flagga in på mållinjen.

”Emil är för feg”

När Sportbladet efteråt frågade Petter Northug om han inte önskade att hans stora rival Marcus Hellner kunde bita ifrån verbalt ibland fick Emil Jönsson sig en släng av den norska skeden.

– Emil (Jönsson) är mer glad över att komma med verbala utspel, men han är ju alltför feg för att göra något med det, sa Petter Northug.

Hånad förut

Emil Jönsson skrattar till lite när han hör om norrmannens passning. Han är van vid det här laget.

– Kul att han bryr sig. Vet inte om jag varit, sagt så mycket, jag får mest svara på det som Petter säger..., konstaterar Emil Jönsson.

Han kanske tycker det är kul med någon som hugger tillbaka?

– Det verkar så, om jag gör det. Han bryr sig mycket om svenskar, han hejar till och med på oss när vi åker i mål.

Risk att det blir för mycket?

– Klart det finns. Han kan inte provocera hela tiden. Vi svenskar är inte så intresserade, vi har inte behov att svara på saker. Det är Petter som vill hålla en diskussion igång. Vi vill åka skidor.

Vilken ansvar har media i detta?

– Media håller igång debatten, men Petter är också bra på att hålla det levande, säger Emil Jönsson.

FAKTA

Ny säsong – nytt upplägg för Emil Jönsson

Orsak:

Emil Jönsson har varit skadebenägen och fick delar av förra säsongen påverkad av skador.

Tester efter förra säsongen visade att Emil Jönsson låg inom en zon som innebar att risken för lårskador var högre än normalt.

 Åtgärder:

Med regelbunden rörlighetsträning, flera gånger per dag,ska Emil Jönsson undvika skador. Han stretchar före och efter träning, samt vid ett par tillfällen till.

Ingen fotboll och ingen squash, något som Emil gillat att utöva. Sans och inga snabba förflyttningar gäller på trötta ben.

Lyssnar på kroppen bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM