Hellner på jakt – efter ny Hellner

Väljer bort världscupen – ordnar läger: Handplockade talanger

Foto: BILDBYRÅN
JAGAR FRAMTIDEN Marcus Hellner tar sig tid att coacha fram Sveriges nya skidtalanger.
SPORTBLADET

Han väljer bort kampen om den totala världscupen för VM.

Det ger Marcus Hellner tid att coacha fram Sveriges nya – Marcus Hellner.

– Vi ska ha ett läger med handplockade talanger, berättar skidstjärnan.

Marcus Hellner tävlar i Kuusamo, helgens tävlingar inleds med klassisk sprint i dag, men sedan är det uppehåll.

Han avstår världscupstävlingarna i Kanada för höghöjdsläger och vistelse på hemmaplan i satsningen mot Tour de Ski och framför­allt VM. Och det blir fler världscupslopp utan Marcus Hellner i vinter.

Inga tävlingar i december

Han väljer därmed bort jakten på den totala världscupen.

– Världscupen kommer lite i skymundan i år. Visst går det att få ihop, men för mig är det inte jätteviktigt, jag vill prestera på mästerskapet, säger Marcus Hellner.

Den tävlingsfria perioden i december ger Marcus Hellner chansen att satsa på den svenska talangutvecklingen. Tillsammans med sina sponsorer genomför han ett läger på hemmaplan, på Hellnerstadion i Gällivare.

– Vi har handplockat ett gäng från årskurs ett och två på Sveriges skidgymnasier. Det ska bli väldigt kul, tanken är att får sprida lite kunskap och viss erfarenhet har jag väl att komma med, ­säger Marcus Hellner och fortsätter:

– Jag vet ju själv hur jag tänkte när man var i den åldern, när det var dags att bestämma sig för hur hårt man skulle satsa. Man behöver motiveras och kanske riktas in lite.

”Svårt att säga nej”

Bland de utvalda finns bland andra Jonna Sundling som tog silver i sprint på ungdoms-OS tidigare i år. På killsidan finns Albin Tärning som vann Ungdoms­vasan.

Lars Öberg, förbundskapten, känner till Marcus Hellners lägersatsning.

– Det här har man svårt att säga nej till och det är inget som påverkar Marcus upplägg, påpekar han.

Det bör väl gynna landslaget i framtiden om Marcus Hellner matchar fram en ny Hellner eller en ny Kalla?

– Det är bra att stimulera ungdomarna till att bli morgondagens stjärnor. Talanger finns alltid, det handlar om att ta hand om dom och matcha dom.

FAKTA

Minitouren i Kuusamo

FREDAG:

Sprint klassisk stil, damer och herrar.

Kval: 10.30 kval, 12.30 finalpass.

Kommentar: Här vill vi förstås se en svensk seger. Teodor Peterson slog igenom just här i fjol, upploppet efter en uppförsbacke in mot stadion passar honom. Vi vill också ha ett formbesked av Emil Jönsson.

LÖRDAG:

5 km fri stil, damer, 10.00. 10 km fri stil, herrar, 11.30.

Kommentar: På det här loppet gjorde Petter Northug en jätteinsats i fjol, får se om det blir repris eller om Marcus Hellner kan svara upp. Dario Cologna bör komma starkt också. På damsidan lär det handla om Marit Björgen.

SÖNDAG:

10 km jaktstart klassisk stil damer, 10.45. 15 km jaktstart herrar klassisk stil, 11.45.

Kommentar: Förhoppningsvis är det inte för stora avstånd. Kampen på damsidan lär stå mellan Marit Björgen och Therese Johaug och kanske Justyna Kowalczyk, som dock hade de tungt förra helgen. På herrsidan: Northug, Cologna, Legkov?