Thorén: Det är långt kvar till VM – men det känns inte bra

SPORTBLADET

Marcus Hellner famlar efter känslan, Teodor Peterson är trögstartad, Charlotte Kalla ligger nedbäddad med apelsinjuice som bästa vän och Anna Haag har tvingats ta ett minibreak.

Medan norrmän och ryssar leker hem segrarna får svenskarna slita.

Visst det är hela 80 dagar kvar till VM, men det här känns inte riktigt bra.

Petra Thorén.

Redan förra söndagen när jag åkte hem från Gällivare fanns en liten gnagande känsla inombords.

Det var absolut en skaplig svenskhelg, fast utan guldkant.

Känslan har förstärkts under världcupshelgen i nordöstra Finland.

Det har varit kallt och jävligt för svenskarna. Och en och annan isfläck i vägen.

Svenskarna är varken snabbast eller starkast

När vi fått formbesked (Kalla förra helgen och Emil Jönsson i fredags) så har åkarna stått på näsan, när vi önskat formbesked har det kommit riktiga bottennapp (Johan Olsson förra helgen och Hellner i fredags).

Det har inte varit fy skam.

Det har inte varit underkänt.

Men svenskarna är varken snabbast eller starkast.

Och så vill vi förstås inte ha det i slutet av februari när skid-VM i Val di Fiemme ska avgöras med Charlotte Kalla och Marcus Hellners favoritdistanser på schemat.

Etablerade åkare som Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter och Johan Olsson är förkylda och kvar i Sverige i helgen. Flera av dem avstår resterande världscuptävlingar före jul (i Kanada) och får alltså inga värdemätare förrän i Tour de Ski.

Åkarna och ledarna själva är lugna, när jag talar med dem finns inga tecken på något annat.

Och Marcus Hellner säger att han vet vad han behöver jobba på. Men att Sveriges främsta herråkare, Sveriges stora VM-hopp, säger att han inte hittar den riktiga känslan låter inte övertygande.

Experimenterande för Hellner och Kalla

Marcus Hellner har inför världscupspremiären kommit från sitt längsta läger på hög höjd, tre veckor. Det svenska lands­laget satsar tillsammans med SOK miljoner på projektet som ska leda fram till individanpassade upplägg inför VM och OS.

Flera av åkarna, däribland Marcus Hellner, har fått en bra boost av den höga höjden. Men upplägget ställer andra krav på formtoppningen inför ett mästerskap.

Medan en åkare som Petter Northug gjort långa läger hög höjd tidigare och exakt vet hur han ska skruva för att formslipningen riskerar det att bli lite av ett experimenterande för både Marcus Hellner och Charlotte Kalla. Det kan ut över VM, vilket vi får svälja för vinningarna i OS.

Om vi här och nu i dag, inför den sista etappen i Kuusamo, ser hur säsongens världscupstart (två helger) står sig jämfört med hur det sett ut de senaste mästerskapsåren får vi följande: tre pallplatser i år, fem pallplatser inför VM i Oslo 2011 och tre inför OS i Whistler 2010.

Vill du sova gott om nätterna är det OS-parallellen du ska bita dig fast vid.

Det gör jag.

En som jag inte oroar mig för är Emil Jönsson. Trots fallet i sprinten, har han bäddat för ett bra utgångsläge i dagens jaktstart. Sprintspecialisten har lärt sig att disponera ett distanslopp på ett smart sätt.

Emil är Sveriges man på startsträckan i stafetten i VM!

Det skär däremot lite i hjärtat när man ser Anders Södergrens kamp. Med mindre mängd och mer kvalité ska han gammalt gott slag i vinter. Jag hoppas verkligen att han lyckas.

ARTIKELN HANDLAR OM