Utmattad Northug vann jaktstarten

1 av 6 | Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

Petter Northug var helt utslagen efter målgången i jaktstarten.

Han föll ihop, hade ont och fick hjälp av norska ledare.

– Det är så brutalt. Jag var så sliten i dag attt... Det gjorde bara ont, sa Petter Northug när han piggnat till.

Petter Northug gick ut med 40 sekunders försprång i söndagens jaktstart, 15 kilometer klassisk stil.

Han höll länge avståndet till klungan bakom, men sakta och säkert började klungan knappa in.

På sista varvet minskade avståndet rejält och in på stadionområdet så var Maxim Vylegzjanin ikapp och gav Petter en fajt in mot upploppet.

Norrmannen höll undan men såg inte lika starkt ut som vanligt i stakspurten och efter målgången blev han liggandes helt utmattad.

Fick en filt

Han fick hjälp av norska ledare som lade på honom en filt.

Det var obehagliga bilder på en helt färdig Petter. Den norska stjärnan klagade också enligt uppgifter i Expressen på att han hade ont.

Sen på den internationella presskonferensen hade han piggnat till.

— Det var ett helvete. Du vet att det är en stor fördel att gå i klungan när det är sådant före som i dag. Du måste bara jobba med ditt huvud. Det känns som om du varit inne på banken och har 50 000 Euro och det kommer hundra tusen poliser efter och jagar dig, säger Petter Northug till VG.

– Det var smärtor i många minuter. Jag hade lust att spy. Jag hade ont i huvudet.

– Jag hade ont överallt. Det var smärta. Det är det värsta loppet i min karriär och jag gick som i trans på slutet. Den här idrotten får inte mina barn lov att att börja med.., sa han till NRK.

”Lite småsur efteråt”

För svensk del slutade loppet med en arg Emil Jönsson på nionde plats.

–Jag är lite småsur efteråt, det kändes som jag hade krafter kvar. Jag tittade upp och såg att det var lucka fram då och fick panik för att jaga ikapp. Det kostar att plocka in i backen och sen var jag stekt, säger Emil Jönsson till TV 4.

Marcus Hellner gjorde en bra tid på den klassiska sträckan och blev 12:a, Calle Halfvarsson slutade på 15:e plats.

FAKTA

Herrar, jaktstart, 15 km (k)

1) Petter Northug, Norge, 41.38,3, 2) Maxim Vylegzjanin, Ryssland, +1,4, 3) Alexej Poltoranin, Kazakstan, +3,4, 4) Dario Cologna, Schweiz, +7,8, 5) Ilija Tjernousov, Ryssland, +21,1, 6) Martin Johnsrud Sundby, Norge, +22,4, 7) Alexander Legkov, Ryssland, +24,5, 8) Dmitrij Japarov, do, +24,6, 9) Emil Jönsson, Sverige, +30,0, 10) Jevgenij Belov, Ryssland, +31,3.

Övr sv plac

12) Marcus Hellner +33,4, 15) Calle Halfvarsson +45,2, 37) Anders Södergren +2.16,1, 47) Daniel Richardsson +2.47,3, 61) Jens Eriksson +4.03,1, 66) Teodor Peterson +4.15,0, 70) Martin Johansson +5.04,7.