Efter tragiska olyckan – tävlingarna fortsätter

Så påverkas Tour de ski-avslutningen av tragedin

1 av 7
STÖRTADE NER FÖR STUP Det var vid tio-tiden på fredagskvällen som olyckan inträffade. Ett sällskap med ryska turister var på väg med skoter från toppen av berget i Alpe Cermis. Skotern välte i pisten och störtade rakt ner i ett stup. Sex personer, fyra män och två kvinnor avled av skadorna.
SPORTBLADET

ALPE CERMIS/STOCKHOLM. Avslutningen av Tour de Ski skakas av en tragedi.

Men tävlingarna kommer att fortskrida som planerat – trots dödsolyckan vid ’monsterbacken – bekräftar en Fis-källa till Sportbladet.

Det var vid 22-tiden på fredagskvällen som sex ryska turister omkom i en skoterolycka på italienska berget Cermis där sista etappen av Tour de Ski avgörs på söndag med en krävande klättring.

Under natten och in på lördagsmorgonen informerades de svenska åkarna om det inträffade av landslagsledningen.

– Det är klart att alla tycker det är tragiskt och man stannar upp och tänker till, men samtidigt är det sådant här som sker och vi måste hålla full fokus på vårt, säger landslagets presschef Torbjörn Nordvall.

Förbundskaptenerna i möte

Klockan tio sitter Rikard Grip, tränare för damlandslaget, och Arild Monsen, herrtränare, ner tillsammans med internationella skidförbundet (Fis), ett rutinmöte som hålls inför varje tävling och därefter håller Fis en presskonferens för att berätta hur tävlingarna påverkas.

Men redan nu kan Sportbladet berätta att tävlingarna kommer att fortlöpa som planerat.

– Det sportsliga programmet kommer att fullföljas, säger Fis presskoordinator Michal Lamplot till Sportbladet.

Tyst minut

Däremot kommer tävlingarna att hållas i ett nedtonat format, utan musik, bara med speakern i högtalarna. Arrangörerna ställer också in alla liveuppträdanden och andra festivalliknande event runtomkring.

Inför sjätte etappen i dag kommer åkarna också att hedra offren genom en tyst minut innan tävlingarna drar igång. Masstarten i klassisk stil, 10 km för damerna, och 15 km för herrarna, körs vid stadion-området ungefär en kilometer från olyckan.

– Vi följer det som är sagt, det blir en tyst helg. Det är ett värdigt sätt att genomföra tävlingarna på. Vi hade en tyst minut under ledarmötet, säger Arild Monsen, herrtränare, till Sportbladet.

Fördes med helikopter

Olyckan inträffade på 2 000 meters höjd och passagerarna slungades ut ur fordonet. De döda var fyra män och två kvinnor och flera av dem slog emot klippor under fallet. De fördes med helikopter till sjukhus, enligt nyhetsbyrån AFP.

”En vansinnesfärd”

Tiziano Mellarini, chef för organisationskommittén av VM 2013 och turistminister i Trentino.

– Det är inte tillåtet att använda pisten på det sätt som skett. Det var en vansinnesfärd som skördade sex offer och två skadade.
De lokala myndigheterna lägger ansvaret på föraren som kört snäskotern och släden med passagerarna på ett otillåtet sätt. Det är inte tillåtet att använda pisterna på det sätt som gjorts.

FAKTA

TIDIGARE OLYCKOR I CERMIS

Skidorten Cermis har tidigare drabbats av två tragiska dödsolyckor.

1976 gav en bärlina i linbanan vika varpå en kabin störtade. 43 personer avled i historiens värsta linbaneolycka. Bara en person, den 14-åriga flickan Alessandra Piovesana från Milano, överlevde. 15 av de döda var barn mellan 7 och 15 år.

1998 körde ett amerikanskt stridsflygplan, av allt att döma av misstag, in i en kabel på linbanan vilket ledde till att en kabin störtade rakt ner. 20 personer dog. Händelsen har fått namnet "Massakern i Cermis".